Vijf minuten licht uit voor koeler klimaat op 1 februari om 19.55 uur

Als het aan milieuorganisaties ligt, gaat op 1 februari 2007 om vijf voor acht ’s avonds wereldwijd het licht vijf minuten uit. De organisaties, waaronder Blue Initiative en Les Amis de la Terre, willen op deze manier aandacht vragen voor de klimaatverandering. Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds (WNF), maar ook GroenLinks, hebben zich bij het Franse initiatief aangesloten. ‘Wij doen niet actief mee, maar wij steunen de actie. Het is belangrijk dat men zich bewust wordt van klimaatverandering’, aldus Jan de Rom, woordvoerder van WNF België.

De milieuorganisaties hebben voor 1 februari gekozen, omdat op die dag een klimaatrapport van de Verenigde Naties uitkomt.
Doe mee!

Brainstorm Nationaal Sustainability Congres genereerde vele ideeën

Op 24 januari hebben zo'n 30 personen deelgenomen aan een door DHV georganiseerde brainstorm over de mogelijk vorm en inhoud van het komende Nationaal Sustainability Congres. De deelnemers kwamen van zeer diverse komaf: bedrijven, advieswereld, media, NGO's en overheid. In een creatief proces werden vele ideeën gegenereerd. Enkele "droomideeën" werden nader uitgewerkt.
Het kernteam van de organisatie gaat alles nu verwerken en koppelt terug.

Het proces in foto's: van lege flappen voor de start tot vol met ideeën en uitwerkingen.







Bush wil benzinegebruik aanpakken


De Amerikaanse president George Bush heeft dinsdagavond (lokale tijd) in de jaarlijkse State of the Union het Congres gevraagd het gebruik van fossiele brandstoffen aan te pakken.

Bush wil in de komende tien jaar het benzinegebruik in de Verenigde Staten met 20 procent verminderen. De Republikein Bush staat onder druk van de nieuwe Democratische meerderheid in de volksvertegenwoordiging om een krachtiger milieubeleid te voeren dan hij de afgelopen jaren heeft gedaan.

Bush wil het benzinegebruik terugdringen door autofabrikanten zuinigere auto's te laten produceren.

Niet iedereen overtuigd: woordvoerder DaimlerChrylser vindt Europees milieubeleid quasi-hysterisch’


Voor de meeste Europeanen is er geen twijfel meer mogelijk. Het klimaat verandert door de uitstoot van broeikasgassen, en het is hoog tijd voor maatregelen. Maar wie dacht dat de Amerikanen zich inmiddels ook zorgen beginnen te maken, komt bedrogen uit. De Amerikaanse autolobby sloeg bij monde van DaimlerChrylser econoom Van Jolissant deze week hard terug.

Beren die hun winterslaap maar niet kunnen vatten, het gras dat maar niet bruin wil worden en rozen die aan hun zoveelste bloei beginnen; de Europese Commissie had geen beter moment kunnen kiezen om de noodklok te luiden. Terwijl de burgers zich verbazen over wat mogelijk de warmste winter ooit dreigt te worden, pleitte Brussel voor een reductie van de CO2-uitstoot met 20 tot 50 procent in de komende decennia.

Inkeer
Het is nog even wachten op de concrete maatregelen waartoe de lidstaten zullen besluiten, maar dat die er komen is zeker. Dat doet meestal pijn en kost geld, maar de publieke opinie in Europa lijkt er rijp voor. Een spraakmakend rapport van de Britse econoom Stern rekende ons al in oktober voor dat het veel goedkoper is om nu maatregelen te treffen dan om straks de economische schade te herstellen die de klimaatverandering zal aanrichten. Stilletjes hoopten de Europeanen dat ook de Amerikanen nu tot inkeer komen en zich bij het Kyoto-verdrag zullen aansluiten.

Maar die hoop werd begin deze week door Van Jolissant, topeconoom van het DaimlerChrysler concern, hardhandig de grond ingeboord. Volgens een BBC-verslag had hij het Europese beleid "quasi-hysterisch" genoemd en vergeleken met de tekenfilm-kip "Chicken Little" die doelloos rondrent en roept dat de hemel naar beneden valt. Maar dat ging zelfs de PR-afdeling van de automaker iets te ver. "Nee dat was niet zijn eigen mening, hij had verwezen naar mensen die er zo tegenaan kijken", haastte perschef Jason Vines zich te verklaren.

Bewijs
Maar tegelijkertijd blijft de automaker grote wetenschappelijke vraagtekens plaatsen bij het veronderstelde verband tussen de broeikasgassen die we uitstoten en klimaatverandering. De film van Al Gore An Inconvenient Truth over klimaatverandering mag de Nederlandse premier Balkenende dan de ogen hebben geopend, DaimlerChrysler is er niet van onder de indruk. Het is niet bewezen, waarschuwt de perschef nogmaals. Alle reden dus voor de automaker om op voorhand te waarschuwen voor buitensporige overheidsmaatregelen.

"Het laatste wat je moet doen is de auto-industrie dure technologieën opdringen die de gewone man niet kan betalen", waarschuwt Jason Vines. "Hij zal langer door blijven rijden in zijn oude auto, in plaats van een nieuwe schonere auto te kopen". Maar wat moet Europa of Nederland met deze Amerikaanse houding. Diederik Samson, woordvoerder Milieu, voor de PvdA-fractie in de Tweede Kamer zegt: "Negeren, het verband tussen CO2-uitstoot en klimaatverandering is inmiddels al zo overtuigend bewezen, ook door een nieuw nog te verschijnen VN-rapport, dat je hier niet meer mee aan kan komen."
Mede op verzoek van Samson onderzoekt de Nederlandse regering of het mogelijk is om extra invoerrechten te heffen op Amerikaanse producten die milieu-onvriendelijk zijn gefabriceerd. "Ik denk dat het kan en we moeten het zeker serieus overwegen", zegt de PvdA-woordvoerder.

Voorzichtig
Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat de Europese landen het onderling eens worden over zo'n harde opstelling tegenover de VS. En of de christen-democraten en sociaal-democraten in Nederland het over zo'n aanpak onderling eens zullen worden is ook nog maar de vraag. Samson reageert meteen een stuk voorzichtiger op deze vraag. "Het maakt geen deel uit van de coalitiebesprekingen. Bovendien moeten we in Nederland zelf ook nog een hoop doen bij de aanpak van klimaatverandering voordat we met de stok naar Amerika zwaaien."

Hoe het ook zij, de houding van DaimlerChrysler heeft veel weg van de fervente roker van weleer. Die fulmineerde tegen de hoge accijnzen op sigaretten met het argument dat het verband tussen roken en kanker nooit honderd procent wetenschappelijk is bewezen. Het inzicht dat het in elk geval zeker geen kwaad kon om te stoppen met roken, is pas geleidelijk ingesleten. Dat duurde jaren, maar het is zeer de vraag of het klimaat wel zoveel geduld met ons heeft.

Bron: Wereldomroep

One Planet Living: internationaal initiatief voor duurzame communities



Imagine living in a comfortable, healthy home that makes it easy to live at a truly sustainable level. Imagine strolling along bicycle-friendly, child-safe streets, past community vegetable gardens and wildlife habitat. Imagine the convenience of the nearby neighbourhood center bustling with cafes and shops selling local and fair-trade goods.

One Planet Living®, a joint initiative of BioRegional and WWF, is making this dream a reality. We partner with progressive developers and provide them the no-nonsense expertise to build the most advanced sustainable communities in the world.

Building on learnings from our award-winning BedZED urban eco-neighbourhood in London, UK, our next-generation design process integrates sustainable lifestyles, green building standards, bioregionalism, and eco-footprint analysis within the broad Ten Principles of One Planet Living. Our independent endorsement is a sign of the highest achievement in sustainable design.

Een fantastisch initiatief dat al volop loopt. Ook een thema voor het Nationaal Sustainability Congres! Lees meer op de website van dit initiatief.

Staat van het Klimaat voor eerste maal gepubliceerd


Steeds vaker haalt de klimaatverandering de krantenkoppen: in veel gevallen is de aanleiding extreem weer of een discussie over klimaat of klimaatbeleid. Ook in de kabinetsformatie staat het klimaat hoog op de agenda. Hoe groot is de menselijke invloed eigenlijk? Wat verwachten we voor de toekomst? Welke consequenties heeft klimaatverandering voor onze leefomgeving? En bovenal, wat kunnen we er tegen doen? Het gaat hierbij zowel om aanpakken bij de bron als ons aanpassen aan de klimaatverandering.
Het PCCC, het Platform Communication on Climate Change waarin de belangrijkste
Nederlandse wetenschappelijke onderzoekinstellingen op het gebied van klimaat,
klimaatverandering en klimaatbeleid samenwerken, presenteerde gisteren (18 januari) de brochure ‘De Staat van het Klimaat 2006: actueel onderzoek en beleid nader verklaard’. De brochure werd aangeboden aan drs. Liesbeth Spies (CDA) van de vaste
kamercommissie Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu.
Kijk op het Klimaatportaal voor meer informatie.

Ook dit thema behoort tot de scope van het Nationaal Sustainability Congres.

Organisaties zelf aan de slag voor duurzaamheid in West-Brabant

(Uit BN/De Stem)
Vrijdag 19 januari 2007 - ROOSENDAAL – Een film over de gevolgen van klimaatveranderingen, luidt op donderdag 1 februari in het City Theater een project in dat de komende jaren moet leiden tot een duurzaam West-Brabant.

Het project ‘Doe Duurzaam’ is een initiatief van de Roosendalers Chiel Boonstra en Take Pot. Zij dagen bedrijven, overheden, onderwijsorganisaties, woningbouwcorporaties en bouwbedrijven uit om in West-Brabant samen en in hun eigen organisatie duurzaam te gaan doen.

Centraal staat deze avond de film An Inconvenient Truth van Al Gore. Aan het einde van de avond, waarop ook diverse sprekers hun visie geven op klimaatveranderingen, kunnen bedrijven zich inschrijven voor zogeheten Doe Duurzaam-teams.

Die teams buigen zich de komende twee jaar in acht sessies over de uitstoot van Co2 in hun eigen organisatie. Er moeten plannen worden bedacht om die uitstoot in de eigen organisaties aanzienlijk te verminderen.

De uitstoot van Co2 leidt tot hogere temperaturen met als gevolg een fors hogere zeespiegel. De bijeenkomst in het City Theater begint op 1 februari om 19.30 uur.

Meer informatie over het project, dat door sponsors wordt ondersteund, is te vinden op www.doeduurzaam.nl

N.B. Ook op het Nationaal Sustainability Congres zal eigen verantwoordelijkheid en daadkracht centraal staan.

Van Cradle To Cradle


Het gedachtengoed van het toch al weer 4 jaar oude boek "Cradle To Cradle" van William McDonough & Michael Braungart wordt momenteel behoorlijk opgepakt. Het beschrijft de transformatie van de menselijke industrie naar ecologically intelligent design.
Samen met de chemicus Michael Braungart schreef McDonough in 2002 het boek 'Cradle to Cradle: Remaking the Way We make Things.' In dit boek beschrijft het duo haar filosofie 'afval = voedsel.' Afval, zo stellen McDonough en Braungart, is een grondstof voor iets nieuws. Daarom moeten alle gebruikte grondstoffen onschadelijk zijn voor het milieu, dat wil zeggen biologisch afbreekbaar of geschikt voor hergebruik. Afval is dus zinloos en grondstoffen moeten van 'de wieg tot de wieg' gebruikt worden. Samen maakte Braungart en McDonough ook de documentaire 'The Next Industrial Revolution.'
Het programma Tegenlicht van de VPRO heeft in oktober jl. een TV-uitzending over deze materie verzorgd.
Ook een leuk thema voor het Nationaal Sustainability Congres!

Bekijk een video over McDonough en zijn werk:

Marks & Spencer lanceert groots eco plan


Ook de retailketen Marks & Spencer heeft het licht gezien op het gebied van duurzaamheid:

"Marks & Spencer announces "Plan A", a business-wide £200m "eco-plan" which will have an impact on every part of M&S' operations over the next five years. The 100-point plan means that by 2012 M&S will:
* become carbon neutral
* send no waste to landfill
* extend sustainable sourcing set new standards in ethical trading
* help customers and employees live a healthier lifestyle".

Lees het volledige persbericht.

Geweldig natuurlijk! Ook duurzame lifestyles behoren tot de scope van het Nationaal Sustainability Congres!

Gaat Cosmopolitan ook duurzaam?

Het glossy magazine Cosmopolitan gaat van zwart naar groen: Jarenlang was zwart dé kleur. Nu kiest Cosmo in 2007 voor groen: groen voor body, mind en milieu.

In het februari nummer geeft het magazine extra aandacht aan duurzaamheid. Op de site staat bijvoorbeeld:

Doe het zelf
Wist je dat voor de productie van 250 gram katoen gemiddeld 125 gram bestrijdingsmiddel nodig is? En dan te bedenken dat er nog maar weinig bedrijven zijn die biologische katoen in T-shirts verwerken. Toch zit Verantwoord Maatschappelijk Ondernemen in de lift. Sommige bedrijven, zoals de Bijenkorf, hanteren zelfs een speciaal VMO-beleid. Zet daarom op je lijst met goede voornemens het besluit dit voorjaar je wardrobe op te frissen met een biologisch verantwoord ontwerp. Anders komen we nooit ergens.

Ook duurzame lifestyle behoort tot de scope van het Nationaal Sustainability Congres.

Duurzame voeding

Sinds kort wordt de film "Our daily bread" in de Nederlandse bioscopen vertoond. Een documentaire over hoe de industriële verwerking van voor menselijke consumptie. Ook duurzame voeding behoort tot de scope van het Nationaal Sustainability Congres.
U kunt hier enkele beelden van de film bekijken (N.B. de beelden kunnen schokkend overkomen!).

Welke Nederlandse ex-premier volgt Al Gore en Bill Clinton?

Naast Al Gore was eind vorig jaar ook Bill Clinton in Nederland om zijn Clinton Global Initiative tegen klimaatverandering toe te lichten. Hieronder kunt u de introductievideo van dit initiatief bekijken.



Welke Nederlandse ex-premier volgt? We weten dat Ruud Lubbers ook veel om duurzaamheid geeft en onder meer het Earth Charter promoot. Hij was dan ook spreker op de vorige editie van het Nationaal Sustainability Congres.

Duurzaam bouwen

Met duurzaam bouwen zijn grote stappen te zetten naar duurzame ontwikkeling. Kijk bijvoorbeeld naar de film van de EPA uit de VS hierover.
Wist u dat het mogelijk is een huis te bouwen dat energieneutraal is? De eerste zogenaamde passief huizen zullen binnenkort in Nederland gebouwd worden!
En wat dacht u van de Nederlandse ontwikkeling van de EcoVilla? Ook dit thema krijgt een plaats op het Nationaal Sustainability Congres!


Duurzame mobiliteit

Wist u dat de komende AutoRai in maart in Amsterdam flink in het teken staat van duurzaamheid? De laatste jaren staat duurzame mobiliteit enorm in de belangstelling: schonere auto's en schonere brandstoffen. Ook dit thema behoort tot de scope van het Nationaal Sustainability Congres!

Kijk bijvoorbeeld naar de volgende film die gemaakt is over de Grootste Groene Proefrit met Staatssecretaris Van Geel:



Een centrale plaats zal De Auto van de Toekomst innemen.
Auto’s moeten schoner, stiller en zuiniger worden. Dat kan ook, dankzij allerlei technologische ontwikkelingen. Om het proces van ontwikkeling en marktintroductie van dergelijke auto’s te versnellen, organiseert Natuur en Milieu het programma ‘Nu de Auto van de Toekomst’.

Onderdeel hiervan is het project ‘De Uitdaging Auto van de Toekomst’: Stichting Natuur en Milieu daagt de drie technische universiteiten van Nederland uit samen de auto van de toekomst te ontwerpen, in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. Deze auto van de toekomst wordt tijdens de AutoRAI 2007 tentoongesteld en beoordeeld door een deskundigenpanel en door het grote publiek.

De basis voor deze uitdaging is gelegd met rapport ‘Cars of the Future’ dat samen met adviesbureau DHV is opgesteld. Dat rapport is een verkenning van de huidige stand van zaken wat betreft de duurzame auto en de technische mogelijkheden die er in de toekomst zijn voor een duurzamere auto. De drie technische universiteiten werken in 2006 gezamenlijk aan het ontwerp van een duurzame auto. Doel van het project is informatie, discussie en meningsvorming bij een breed publiek over het belang en de uitdagende mogelijkheden van schonere, zuiniger en stillere auto’s. Dit moet leiden tot versnelling van de marktvraag naar duurzamere auto’s.

Het ontwerp moet door de bezoekers van de AutoRAI kunnen worden ‘beleefd’ (zien, aanraken, er in zitten). Het gaat om een auto die als massaproduct in de markt kan worden gezet, niet om een eenmalig technisch hoogstandje. Bij het ontwerp hoort een beeld over de wensen van de gebruiker in 2020 dat ingaat op de relatie van de auto met functionaliteit, ruimtegebruik, vervoerssysteem, informatietechnologie, etc. in 2020 en het moet duidelijk maken hoe deze auto past binnen een duurzame samenleving.

Hoe ziet Drenthe er uit in 2050?

Klimaatverandering zal grote gevolgen hebben. Een filmpje over de mogelijke gevolgen voor de provincie Drenthe in het jaar 2050?

Duurzame innovatie

Innovatie is natuurlijk heel belangrijk om grote stappen te zetten naar duurzame ontwikkeling. Een leuk voorbeeld is de Duurzame Dance Club in Rotterdam. Tijdens het dansen wek je meteen even energie op!

Ook duurzame innovatie krijgt een belangrijke plaats op het Nationaal Sustainability Congres.

De Millennium Development Goals

In 2000 hebben regeringsleiders van 189 landen over de hele wereld een belofte gedaan. Deze belofte hebben zij vastgelegd in de acht Millennium Ontwikkelingsdoelen (MDG's). De acht Millennium Ontwikkelingsdoelen zijn:

1. Uitbanning van extreme armoede
2. Alle kinderen naar de basisschool
3. Vrouwen en mannen gelijk
4. Minder kindersterfte
5. Minder moedersterfte
6. Bestrijding HIV/Aids, malaria en andere ziektes
7. Milieubescherming, veilig drinkwater en minder mensen in krottenwijken
8. Wereldwijd partnerschap voor ontwikkeling

Bekijk de film van de VN over deze Millennium Development Goals. Ook deze zullen nadrukkelijk een rol gaan spelen bij het Nationaal Sustainability Congres!


2007 in teken van duurzaamheid?

Het heeft er alle schijn van dat duurzaamheid/duurzame ontwikkeling dit nieuwe jaar volop in de schijnwerpers komt te staan. Ook politiek: met informateur Wijffels (spreker op de eerste editie van het Nationaal Sustainability Congres in 2000 als voorzitter van der SER) en de toenemende belangstelling van de diverse politieke partijen. Wellicht komt er dit jaar ook een echte Nationale Strategie voor Duurzame Ontwikkeling. Iets dat Nederland eigenlijk al veel langer geleden had moeten hebben op grond van internationale afspraken.
In februari a.s. komt de Nederlandse editie van de film van Al Gore op DVD uit.



Het bezoek van Al Gore aan Nederland afgelopen oktober heeft er zeker aan bijgedragen dat ook de Nederlandse politici zijn wakker geschud. Bekijk de toespraak van Al Gore in Amsterdam:



Kortom: we verwachten een grote boost in aandacht voor duurzaamheid. Het Nationaal Sustainability Congres zal daar een centrale plaats in gaan nemen!