Klimaatverandering creëert nieuwe managementbanen

De grote belangstelling voor klimaatverandering heeft geresulteerd in de creatie van een geheel nieuwe banenmarkt die de volgende jaren alleen maar zal groeien. Uit onderzoek van het Britse Acre Resources blijkt dat het aantal banen met betrekking tot de klimaatverandering tussen mei 2006 en mei 2007 met 130 procent steeg.
Die groei is met name te danken aan de groeiende aandacht voor dit onderwerp binnen grote ondernemingen. Zij stellen steeds vaker managers op hoog niveau aan om klimaatveranderingen in kaart te brengen en die te vertalen naar de bedrijfsstrategie. Hierdoor groeit de vraag naar toppers met zowel technisch als strategisch inzicht. Naar verwachting is de branche in 2012 gegroeid tot vier keer zijn huidige omvang. De lonen stijgen evenredig.
Lees verder.
Voor deze doelgroep zal het Nationaal Sustainability Congres een aantrekkelijk programma bieden!

Aandeelhoudersdebat BV Nederland krijgt vorm

In het plenaire ochtendprogramma van het komende Nationaal Sustainability Congres staat een belangrijk debat gepland. Het debat zal de setting krijgen van een "aandeelhoudersvergadering" van BV Nederland. Op de agenda staat de strategie om te komen tot een duurzaam Nederland in 2020. Het "bestuur" van de BV Nederland geeft een toelichting op hun visie: Jacqueline Cramer (minister van VROM) namens het kabinet/de overheid (gevraagd), Peter Bakker (CEO TNT) namens bedrijvig/economisch Nederland en Mirjam de Rijk (directeur Stichting Natuur en Milieu) namens de milieuwereld/NGO's: het maatschappelijk veld. Onder deskundige leiding van Natascha Kuit zal er met de aandeelhouders (de aanwezigen) een debat plaats vinden. Het zal hierbij vooraf mogelijk zijn om via de nog te bouwen community website van het congres zogenaamde "shareholder resolutions" in te dienen. Als deze voorstellen voldoende medestanders hebben, dan worden deze in het debat ingebracht.
Wij zien nu al uit naar dit onderdeel van het congres!

Athlon Car Lease sponsor van het congresthema Duurzame Mobiliteit


Athlon Car Lease is als themapartner/sponsor toegetreden tot het komende Nationaal Sustainability Congres. De NS en Athlon (samen met moederbedrijf Rabobank) zullen het thema duurzame mobiliteit gaan invullen. Athlon is steeds actiever in het duurzaamheidswereldje, onder meer met groene leaseconcepten en met sponsoring van de Auto in de Toekomst.

Thema Markten voor duurzame producten op congres

Gezamenlijk zullen Gubba, Goodies en het Ministerie van VROM het thema "Markten voor duurzame producten/duurzame lifestyles" op het komende Nationaal Sustainability Congres invullen. De organisatie is zeer verheugd dat dit thema daarmee een goede plaats krijgt op het congres en dat de genoemde partijen mee zullen werken om het congres tot een succes te maken.


Gubba wil de duurzame marktplaats zijn. Gubba als dé plek waar nieuws, producten én diensten met een duurzaam karakter bij elkaar komen. Gubba wil je uitdagen en verrassen met mooie, alledaagse, inspirerende en verantwoorde producten, ideeën en mensen. Gubba laat zien dat je heel goed bewuste keuzes kunt maken waar je ook nog vrolijk van wordt. Keuzes die passen bij een bewuste leefstijl waarbij genieten voorop staat. Gubba wil consumenten laten zien dat je leuk kunt blijven leven en tegelijkertijd je steentje kunt bijdragen aan een betere wereld. Met respect voor mens, milieu en omgeving.


Goodies is een NIEUW multimediaconcept dat zich richt op mensen die lekker én bewust willen leven. Goodies bestaat uit een glossy magazine, een website, een televisieprogramma en een beurs annex cultureel evenement. Het magazine en de website zijn vanaf 9 november 2006 te koop respectievelijk on line. Het wekelijks televisieprogramma startte in maart 2007 en wordt gepresenteerd door acteursechtpaar Antonie Kamerlingh en Isa Hoes.
Goodies wil bijdragen aan de groeiende aandacht voor producten die met respect voor mens en milieu zijn gemaakt. Voor mensen die bewuste keuzes wíllen maken, biedt Goodies de informatie om dat ook te kunnen doen

Eckart Wintzen in NOVA over zijn visie op duurzaam ondernemen


Op een andere manier naar economie kijken, het woord 'welvaart' heroverwegen en belasting op toegevoegde waarde veranderen in belasting op 'onttrokken waarde'. Dat zijn ongeveer de uitgangspunten van de visie van Eckart Wintzen op duurzaam ondernemen. 'Onze Westerse economie opereert in een totaal conflict met de toekomst van onze planeet, en daardoor in conflict met de toekomst van het menselijke leven zelf', aldus Wintzen.

Hij schreef het boek: 'Eckart's Notes', waarin de voormalig topman van automatiseringsbedrijf BSO/Origin zijn ondernemersfilosofie ontvouwt. Zijn formule gaat uit van structurele verkleining. De essentie van dat concept paste hij sindsdien toe bij tal van innovaties en nieuwe initiatieven. Daarmee ging Wintzen steeds dwars in tegen de heersende trend van schaalvergroting. Anno 2007 komen steeds meer negatieve bijwerkingen van de fusiegolven aan het licht en is er opnieuw aandacht voor de door Wintzen ontwikkelde celdelingstheorie.

In de uitzending van NOVA op 18 mei jl. werd Eckart hierover geinterviewd. Eckart was debater op het vorige Nationaal Sustainability Congres (7e).

Vertoning spraakmakende documentaire in voorprogramma congres!


Voorafgaand aan de opening van het Nationaal Sustainability Congres door burgemeester Opstelten zal de korte documentaire Silent Snow vertoond worden over de wereldwijde vervuiling door pesticiden. Deze documentaire is gemaakt door gouden kalf winnaar Jan van den Berg.

De film gaat over de oorlog tegen onafbreekbare pesticiden die de wereld van Pool tot Pool bedreigen. De film toont de consequenties voor de Eskimo's, opsporing en schoonmaken in Oost Europa en het zoeken naar alternatieven in gebieden waar malaria heerst. De geplande premiere van de korte film Silent Snow is in september 2007 op een schip tussen Groenland en Spitsbergen met religieuze en wereldleiders aan boord. De lange documentaire voor de bioscoop volgt een jaar later. Hiervoor worden nog sponsors gezocht.

In de zomer van 2007 organiseert RSE-Symposia, samen met UNEP, een symposium op een schip tussen Groenland en Spitsbergen. Aan boord zijn religieuze en politieke wereldleiders en ook vertegenwoordigers van de internationale pers, zoals de New York Times an de Financial Times. RSE-Symposia (Religion, Science & the Environment) deed dat eerder in ecologisch bedreigde gebieden. Dit unieke symposium, het zevende, zal onder de titel ‘The Arctic: Mirror of Life’ op 6 september in Illulisat van start gaan. Aan boord zal deze korte film in première te zien zijn en beginnen de opnamen voor de lange film.

De korte documentaire duurt zo'n 15 minuten: in deze film praten en denken twee meisjes van veertien, op weg naar een verdwijnend dorp waar één van hen woont, over de vervuiling van hun wereld na het zien van een reportage op de Groenlandse televisie. De film zal gebruikt worden binnen het kader van de vele activiteiten die tijdens het International Polar Year georganiseerd worden. Op veel plaatsen in Nederland zijn tentoonstellingen waarvan deze film een onderdeel is; op scholen zullen speciale poolambassadeurs jongere kinderen voorlichting geven, waarbij poolreizen als prijs te winnen zijn. Het is een ambitieus programma waar NWO’s Frieda van Essen de coördinatie van op zich genomen heeft. Na de première tijdens het RSE-Symposium in de internationale wateren van de poolgebieden vindt de Nederlandse première plaats tijdens het Nederland Film Festival september / oktober 2007.

We zijn zeer verheugd dat de film op het congres te zien zal zijn!
Bekijk hier de trailer van deze film en klik hier voor meer informatie.

The World of China


Mensenrechten zijn een groot probleem in China. In de grote conferentie "Made in China" hebben de NGO's dat onlangs nog eens goed belicht.
Er wordt ook vaak met de vinger gewezen naar China als het gaat om vervuiling en toenemende bijdrage aan het klimaatprobleem. "Laten ze daar maar eens wat gaan doen, waar maken wij ons druk over..". Op het komende Nationaal Sustainability Congres willen wij ook de grote positieve ontwikkelingen in China belichten die er plaatsvinden: er worden complete groene en energieneutrale steden ontwikkeld, er vinden tal van technologische ontwikkelingen plaats. Met medewerking van Chinese bedrijven en andere organisaties zult u in multimedia en met toelichting de wereld van sustainability in China gaan beleven!
Een citaat van Yvo de Boer, hoofd van het VN Klimaatbureau: "Ik erger me rot aan het bagitalliseren van inspanningen als India en China. China heeft 7 miljard geïnvesteerd in duurzame energie en India heeft de afgelopen 10 jaar een reductie gerealiseerd die gelijk is aan een jaaruitstoot van Finland en Zwitserland samen".

Rotterdam Climate Initiative van start


De CO2-uitstoot in Rotterdam is in 2025 met 50 procent gedaald ten opzichte van 1990. Dat belooft het Rotterdam Climate Initiative, dat op 10 mei van start ging.


In dit ambitieus klimaatprogramma waarin gaan vier partijen, onder ambassadeurschap van Ruud Lubbers, een unieke samenwerking aan. De gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam NV, DCMR Milieudienst Rijnmond en Deltalinqs willen van Rotterdam de ‘World Capital of CO2 free energy’ maken. De doelstellingen van het Rotterdam Climate Initiative zijn de meest ambitieuze van Nederland.

Rotterdam en de Rotterdamse haven zorgen samen op dit moment ongeveer 25 procent van de Nederlandse CO2-uitstoot. Het ingrijpen van het RCI kan de uitstoot op een rendabele manier in 2025 halveren. Hiermee levert Rotterdam een belangrijke bijdrage aan de milieudoelstellingen van het kabinet (-30% CO2-uitstoot in 2020) en van Europa (-20% CO2-uitstoot in 2020).

Clinton Climate Initiative
Rotterdam is als enige Nederlandse stad lid van het Clinton Climate Initiative, van voormalige VS president Bill Clinton. In dit initiatief richten ruim 50 wereldsteden met ieder meer dan 3 miljoen inwoners zich op het vinden van praktische en meetbare oplossingen in de strijd tegen klimaatverandering. Rotterdam is gevraagd als voorbeeldstad, omdat in Rotterdam haven, industrie en stad elkaar versterken en als eenheid worden gezien. Dat is wereldwijd uniek.

Opstelten naar New York
Van 14 tot en met 17 mei wordt in New York het Clinton Climate Congres gehouden. Burgemeester Ivo Opstelten presenteert daar het Rotterdam Climate Initiative. Hij is ook panellid in de sessie over The Energy Revolution. Het Rotterdam Climate Initiative benut het congres bovendien om samenwerking te zoeken met andere grote wereldhavensteden zoals Shanghai. Door het intensiveren van de handelsbetrekkingen ontstaan zo nog meer commerciële kansen.

Gemeente Rotterdam is vanuit dit initiatief het Nationaal Sustainability Congres op 20 november a.s.

Foster onthult ontwerp groene stad Abu Dhabi

Foster + Partners heeft het ontwerp gepresenteerd van Masdar City in Abu Dhabi. Volgens het architectenbureau gaat het om 's werelds eerste CO2-emissievrije stad, die ook nog eens 'afvalvrij' is. Dat meldt het Britse bouwblad Building. Masdar City wordt 6 vierkante kilometer groot, autovrij en volledig ommuurd. Het project is ontwikkeld door Abu Dhabi Future Energy Company. "Het is voor het eerst dat een stad emissievrij wordt. Masdar City belooft een ijkpunt te worden voor duurzame steden van de toekomst", aldus Foster.

Het project werd onthuld tijdens de beurs Cityscape Abu Dhabi, die gisteren is geopend. De stad krijgt een grote zonne-energiecentrale. Het gebied om de stad heen wordt ook van zonne-energieparken voorzien. Verder worden er op het omliggende terrein onder meer gewassen geplant.

Duurzame stedelijke ontwikkeling komt nadrukkelijk aan de orde op het Nationaal Sustainability Congres!

Reorganisatie huishouden helpt energie te besparen

Wanneer partners in het huishouden hun activiteiten stroomlijnen zodat hiervoor minder overleg nodig is, komt er ruimte vrij die tot een aanzienlijke energiebesparing kan leiden. Daarbij geven huishoudens er de voorkeur aan hun gewoontes energiebesparend te maken boven het investeren in energiezuinige producten of het achterwege laten van de aanschaf. Tot die slotsom komt Diana Uitdenbogerd in haar onderzoek aan Wageningen Universiteit waarop zij op 16 mei promoveert.

Huishoudens gebruiken 40 tot 60% van het totale energieverbruik in Nederland. De manier waarop huishoudens hun taken organiseren blijkt zowel het energiegebruik te beïnvloeden als de bereidheid om hun huishoudelijk gedrag te veranderen. Wanneer huishoudens over meer informatie over energiebesparing beschikken, zullen sommige geïnteresseerde huishoudens overstappen op energievriendelijker gedrag. Maar de meeste huishoudens letten vooral op de kosten en de moeite die veranderingen in hun dagelijkse huishoudelijke bezigheden met zich meebrengen. Daarom lukt het die huishoudens maar moeilijk om tot daadwerkelijk energievriendelijk gedrag te komen. Het beter afstemmen van werk, zorg voor kinderen en het doen van de huishoudelijke taken, kan een middel zijn om ruimte te scheppen voor meer energievriendelijk gedrag.

Lees het volledige persbericht.

Hoe personen individueel bij kunnen dragen zal uitdrukkelijk aan de orde komen op het Nationaal Sustainability Congres!