La Défense stelt duurzaam bouwen verplicht


Europa's grootste zakendistrict, La Défense, wordt uitgebreid. Alleen ontwerpen die op duurzame wijze de tand des tijds kunnen doorstaan, dingen mee naar opdrachten voor de nieuw te ontwikkelen vierkante meters aan de westkant van Parijs.Architectenbureaus die het visitekaartje van het nieuwe La Défense op hun naam willen zetten, kunnen zich nu melden. Met ten minste 80.000 vierkante meter moet de 'Tour Signal' kroonjuweel worden en symbool staan voor de nieuwe ambities van Europa's grootste zakendistrict.

De gebouwen moeten ruimte bieden voor de bekabeling die nu en op termijn nodig is, moet het afvalmanagement goed geregeld zijn en moet er duurzame energie worden gebruikt. Het is bovendien een plus als een complex zo veel energie opwekt dat het een deel daarvan later kan doorverkopen.Het prijskaartje dat aan deze eisen hangt, kan de gedreven La Défense-baas nog niet becijferen, maar dat is volgens hem geen probleem. 'We zullen er snel genoeg achter komen dat het niet alleen een goed geweten geeft, maar dat een duurzaam gebouwde wijk op termijn ook de mogelijkheid biedt om geld te verdienen met het functioneren ervan.'Zakendistricten die deze duurzaamheidsnormen niet respecteren zal men in de toekomst links laten liggen, daarvan is Bled overtuigd.

Internationaal duurzaamheidshandvest in de maak

Bernard Bled, managing director ontwikkeling van La Défense, verwacht dat de plannen met het Parijse zakencentrum een internationaal vervolg krijgen.In november gaat hij met zo'n vijftig internationale specialisten op het gebied van duurzaamheid, architecten, filosofen en economen om de tafel zitten. Doel is om een handvest voor de duurzame ontwikkeling van zakendistricten op te stellen. In het voorjaar van volgend jaar nodigt Epad circa vijfhonderd besluitvormers van zakendistricten in binnen- en buitenland - waaronder de Zuidas - uit om het handvest te ondertekenen. De lijst met genodigde zakendistricten ligt nog niet vast maar duidelijk is wel dat zij tot de top binnen hun eigen land moeten horen.
(Bron: Het Financieele Dagblad)

Duurzaam vastgoed is één van de thema's op het komende Nationaal Sustainability Congres. SenterNovem, Heijmans en DHV verzorgen dit thema en brengen u van de vele mogelijkheden op dit gebied op de hoogte.