Duurzaamheid komt in China per decreet


In de monding van de Yangtze Rivier vlak bij Sjanghai ligt Chongming, een 80 kilometer lang eiland vol rijstvelden, riet, ongerepte natuur en armoede. Het eiland is behalve een toeristenplek ook een populaire woonplaats voor taxichauffeurs in Sjanghai. Die reizen elke dag met de veerboot naar de hectiek van de grote stad, om 's avonds weer de rust op het eiland op te zoeken.

Het is dit eiland waar de Chinese ambitie om een echt duurzame economie te bouwen als eerste zichtbaar moet worden. In Dongtan, het oostelijk gelegen deel van het eiland, wordt vanuit het niets de komende jaren een stad gebouwd die volledig CO2-neutraal moet zijn.

Dongtan is wat president Hu Jintao voor ogen stond toen hij maandag het vage begrip 'Scientific Outlook on Development' in de mond nam tijdens zijn openingsspeech van het 17de Partijcongres. Het begrip staat voor een economische groei op een meer duurzame en gebalanceerde manier. In plaats van de economie te verviervoudigen voor 2020, wil Hu het inkomen per hoofd van de bevolking verviervoudigen, een veel ambitieuzere doelstelling.

De snelgroeiende economie heeft het platteland opgezadeld met een aantal negatieve effecten: milieuvervuiling, te weinig of geen schoon drinkwater, gedwongen evacuaties en slechte sociale omstandigheden. 'China kampt door de sterke economische groei met een aantal grote problemen', beaamt Tiffany Tsui, internationaal business development manager duurzaamheid en innovatie bij ingenieursbureau DHV . Haar bedrijf is bij een aantal grote duurzaamheidsprojecten in China betrokken. 'Het is daarom een goede zaak dat milieu en duurzaamheid in China nu bovenaan op de agenda zijn komen te staan. En als de Chinezen beleid maken, kan dat heel snel worden uitgevoerd.'

Bron: Financieel Dagblad, 17 oktober 2007

Sustainability in China: een belangrijk onderdeel van het komende Nationaal Sustainability Congres op 20 oktober a.s. Meldt u zich nu aan!