Buitenlands reviewteam kraakt Nederlands duurzaamheidsbeleid


Gisteren werd op het Midzomern8 festival het rapport gepresenteerd van elf duurzaamheidexperts uit Finland, Duitsland en Zuid-Afrika op basis van een analyse van het Nederlandse duurzaamheidsbeleid ten opzichte van andere landen. De ministeries van Vrom en Ontwikkelingssamenwerking gaven de Raad voor Ruimtelijk, Milieu- en Natuuronderzoek opdracht tot het onderzoek in het kader van een Europees programma om duurzaamheidsbeleid te toetsen. Het bestaande Nederlandse duurzaamheidsbeleid is volgens het rapport niet als zodanig te kwalificeren. Het beleid en de doelstellingen lopen uiteen en er is te weinig samenwerking tussen de overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Bovendien is het beleid te veel gericht op milieu en ontbreekt de focus op economische en sociale duurzaamheid. Verder is het beleid, zoals het door het vorige kabinet geformuleerde actieprogramma 'Duurzame Daadkracht' uit 2003, te veel gericht op concrete projecten. Er ontbreken een overkoepelende visie op duurzaamheid en leidende uitgangspunten.

'Het is zaak dat er nu wordt samengewerkt over een breed terrein. Nederland heeft kennisgebieden waarin het excelleert, maar er ontbreekt een gecoördineerde aanpak om hetzelfde doel na te streven', aldus Ndebele.

Een startpunt zou volgens het rapport de oprichting van een Commissie voor Duurzame Ontwikkeling kunnen zijn. Dit coördinerende orgaan dient breed samengesteld te worden uit vertegenwoordigers van de belangrijkste ministeries en belangengroepen uit het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld. Volgens Ndebele leren ervaringen in Scandinavië, Duitsland en Groot-Brittannië dat duurzaamheid vaster in de maatschappij en de overheid verankerd raakt als er zo draagvlak wordt gezocht.

Minister Cramer zei in een toegezonden geluidsopname dat het rapport zal helpen het duurzaamheidsbeleid vorm te geven. 'Het is een speerpunt van de regering. We willen dit over meerdere beleidsterreinen uitrollen en de premier wil hier een leidende rol in spelen. We zullen de aanbevelingen in het advies volgen bij het opzetten van een structuur voor duurzaamheid.'

Het debat de ochtendprogramma van het komende Nationaal Sustainability Congres zal wellicht een leuk moment kunnen zijn in het traject naar een nieuw overkoepelend duurzaamheidsbeleid voor Nederland.