Duurzame bouw snel terugverdiend

Niet alleen producten met een groen label hebben een streepje voor, ook voor de productielocatie is dat gunstig. DHV ontwerpt een duurzaam r&d-complex voor DSM in Sjanghai

De plannen voor het nieuwe onderzoekscentrum van DSM in Sjanghai zijn nog niet in detail uitgewerkt, maar één ding staat in ieder geval vast: het complex combineert zo veel mogelijk technieken om de duurzaamheid te bevorderen.

'Een deel van de technieken hebben we eerder in andere gebouwen verwerkt. Maar dit is het eerste complex waar alles in zit', vertelt Tiffany Tsui, bij advies- en ingenieursbureau DHV verantwoordelijk voor de transfer en de toepassing van duurzame technieken in China.

DHV ontwerpt voor DSM het nieuwe complex, waar vanaf half 2008 vierhonderd mensen komen te werken.

Het chemieconcern hoopt met het onderzoekscentrum het zogenoemde Gold-certificaat van het Leed-programma in de wacht te slepen. Leed, kort voor het Leadership in Energy and Environmental Design Green Building Rating System, kwam in 2000 van de grond en wordt inmiddels internationaal erkend als een graadmeter voor duurzame gebouwen. Het Leed-certificaat is ontwikkeld door het Amerikaanse Green Building Council (USGBC), dat ernaar streeft de bouwsector duurzamer te maken.

Uit: Het Financieel Dagblad
Ook duurzaam bouwen behoort tot de scope van het Nationaal Sustainability Congres.