Voortgangsonderzoek MVO gaat voorbij aan wat de bedrijven zelf hebben opgepakt
Vandaag publiceerde het Ministerie van EZ het externe onderzoek naar de tussenstand van MVO over de periode 2001-2006. Een heel dik rapport, met veel opsommingen van MVO-standaarden en initiatieven (maar daarin ook weer erg incompleet), dat echter voorbij gaat aan de vele initiatieven die bedrijven zelf hebben genomen. MVO is toch vooral om te bereiken dat vanuit een MVO-visie bedrijven hun milieu-, sociale- en economische prestaties gaan verbeteren? Tal van concrete voorbeelden zijn hier te noemen zoals het verschonen van wagenparken, klimaatneutraal ondernemen, duurzame innovaties en productontwikkeling etcetera.
Veel aanbevelingen gaan over wat overheden kunnen doen. De "O" in MVO staat voor "ondernemen", iets wat de overheid toch niet doet. Jammer dat dit steeds vermengd wordt. Uiteraard heeft het overheidsbeleid en -handelen (zoals duurzaam inkopen) wel veel effect op de markt, dat is reeds duidelijk te merken.
Eén van de aanbevelingen is om een nieuwe Kabinetsvisie over MVO te maken. Jammer dat niet een aanbeveling is om dit onder de wellicht op te stellen Nationale Strategie voor Duurzame Ontwikkeling te scharen. MVO staat toch ten dienste aan duurzame ontwikkeling?
MVO Nederland en de overheid worden als MVO kennisinstituten genoemd in het rapport... Vreemd, MVO Nederland heeft helemaal niet die ambitie maar faciliteert slechts en de overheid als kennisinstituut voor MVO? Wellicht hadden de onderzoekers toch ook wat meer moeten kijken naar wat bedrijven zelf aan kennis hebben vergaard evenals de MVO-adviesbranche. Gewoon marktwerking dus.
Wellicht een onderwerp voor het Nationaal Sustainability Congres?
Post uw reactie!! Start de discussie op dit weblog!