Duurzame mobiliteit

Wist u dat de komende AutoRai in maart in Amsterdam flink in het teken staat van duurzaamheid? De laatste jaren staat duurzame mobiliteit enorm in de belangstelling: schonere auto's en schonere brandstoffen. Ook dit thema behoort tot de scope van het Nationaal Sustainability Congres!

Kijk bijvoorbeeld naar de volgende film die gemaakt is over de Grootste Groene Proefrit met Staatssecretaris Van Geel:



Een centrale plaats zal De Auto van de Toekomst innemen.
Auto’s moeten schoner, stiller en zuiniger worden. Dat kan ook, dankzij allerlei technologische ontwikkelingen. Om het proces van ontwikkeling en marktintroductie van dergelijke auto’s te versnellen, organiseert Natuur en Milieu het programma ‘Nu de Auto van de Toekomst’.

Onderdeel hiervan is het project ‘De Uitdaging Auto van de Toekomst’: Stichting Natuur en Milieu daagt de drie technische universiteiten van Nederland uit samen de auto van de toekomst te ontwerpen, in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. Deze auto van de toekomst wordt tijdens de AutoRAI 2007 tentoongesteld en beoordeeld door een deskundigenpanel en door het grote publiek.

De basis voor deze uitdaging is gelegd met rapport ‘Cars of the Future’ dat samen met adviesbureau DHV is opgesteld. Dat rapport is een verkenning van de huidige stand van zaken wat betreft de duurzame auto en de technische mogelijkheden die er in de toekomst zijn voor een duurzamere auto. De drie technische universiteiten werken in 2006 gezamenlijk aan het ontwerp van een duurzame auto. Doel van het project is informatie, discussie en meningsvorming bij een breed publiek over het belang en de uitdagende mogelijkheden van schonere, zuiniger en stillere auto’s. Dit moet leiden tot versnelling van de marktvraag naar duurzamere auto’s.

Het ontwerp moet door de bezoekers van de AutoRAI kunnen worden ‘beleefd’ (zien, aanraken, er in zitten). Het gaat om een auto die als massaproduct in de markt kan worden gezet, niet om een eenmalig technisch hoogstandje. Bij het ontwerp hoort een beeld over de wensen van de gebruiker in 2020 dat ingaat op de relatie van de auto met functionaliteit, ruimtegebruik, vervoerssysteem, informatietechnologie, etc. in 2020 en het moet duidelijk maken hoe deze auto past binnen een duurzame samenleving.