Rotterdam Climate Initiative van start


De CO2-uitstoot in Rotterdam is in 2025 met 50 procent gedaald ten opzichte van 1990. Dat belooft het Rotterdam Climate Initiative, dat op 10 mei van start ging.


In dit ambitieus klimaatprogramma waarin gaan vier partijen, onder ambassadeurschap van Ruud Lubbers, een unieke samenwerking aan. De gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam NV, DCMR Milieudienst Rijnmond en Deltalinqs willen van Rotterdam de ‘World Capital of CO2 free energy’ maken. De doelstellingen van het Rotterdam Climate Initiative zijn de meest ambitieuze van Nederland.

Rotterdam en de Rotterdamse haven zorgen samen op dit moment ongeveer 25 procent van de Nederlandse CO2-uitstoot. Het ingrijpen van het RCI kan de uitstoot op een rendabele manier in 2025 halveren. Hiermee levert Rotterdam een belangrijke bijdrage aan de milieudoelstellingen van het kabinet (-30% CO2-uitstoot in 2020) en van Europa (-20% CO2-uitstoot in 2020).

Clinton Climate Initiative
Rotterdam is als enige Nederlandse stad lid van het Clinton Climate Initiative, van voormalige VS president Bill Clinton. In dit initiatief richten ruim 50 wereldsteden met ieder meer dan 3 miljoen inwoners zich op het vinden van praktische en meetbare oplossingen in de strijd tegen klimaatverandering. Rotterdam is gevraagd als voorbeeldstad, omdat in Rotterdam haven, industrie en stad elkaar versterken en als eenheid worden gezien. Dat is wereldwijd uniek.

Opstelten naar New York
Van 14 tot en met 17 mei wordt in New York het Clinton Climate Congres gehouden. Burgemeester Ivo Opstelten presenteert daar het Rotterdam Climate Initiative. Hij is ook panellid in de sessie over The Energy Revolution. Het Rotterdam Climate Initiative benut het congres bovendien om samenwerking te zoeken met andere grote wereldhavensteden zoals Shanghai. Door het intensiveren van de handelsbetrekkingen ontstaan zo nog meer commerciƫle kansen.

Gemeente Rotterdam is vanuit dit initiatief het Nationaal Sustainability Congres op 20 november a.s.