Vertoning spraakmakende documentaire in voorprogramma congres!


Voorafgaand aan de opening van het Nationaal Sustainability Congres door burgemeester Opstelten zal de korte documentaire Silent Snow vertoond worden over de wereldwijde vervuiling door pesticiden. Deze documentaire is gemaakt door gouden kalf winnaar Jan van den Berg.

De film gaat over de oorlog tegen onafbreekbare pesticiden die de wereld van Pool tot Pool bedreigen. De film toont de consequenties voor de Eskimo's, opsporing en schoonmaken in Oost Europa en het zoeken naar alternatieven in gebieden waar malaria heerst. De geplande premiere van de korte film Silent Snow is in september 2007 op een schip tussen Groenland en Spitsbergen met religieuze en wereldleiders aan boord. De lange documentaire voor de bioscoop volgt een jaar later. Hiervoor worden nog sponsors gezocht.

In de zomer van 2007 organiseert RSE-Symposia, samen met UNEP, een symposium op een schip tussen Groenland en Spitsbergen. Aan boord zijn religieuze en politieke wereldleiders en ook vertegenwoordigers van de internationale pers, zoals de New York Times an de Financial Times. RSE-Symposia (Religion, Science & the Environment) deed dat eerder in ecologisch bedreigde gebieden. Dit unieke symposium, het zevende, zal onder de titel ‘The Arctic: Mirror of Life’ op 6 september in Illulisat van start gaan. Aan boord zal deze korte film in première te zien zijn en beginnen de opnamen voor de lange film.

De korte documentaire duurt zo'n 15 minuten: in deze film praten en denken twee meisjes van veertien, op weg naar een verdwijnend dorp waar één van hen woont, over de vervuiling van hun wereld na het zien van een reportage op de Groenlandse televisie. De film zal gebruikt worden binnen het kader van de vele activiteiten die tijdens het International Polar Year georganiseerd worden. Op veel plaatsen in Nederland zijn tentoonstellingen waarvan deze film een onderdeel is; op scholen zullen speciale poolambassadeurs jongere kinderen voorlichting geven, waarbij poolreizen als prijs te winnen zijn. Het is een ambitieus programma waar NWO’s Frieda van Essen de coördinatie van op zich genomen heeft. Na de première tijdens het RSE-Symposium in de internationale wateren van de poolgebieden vindt de Nederlandse première plaats tijdens het Nederland Film Festival september / oktober 2007.

We zijn zeer verheugd dat de film op het congres te zien zal zijn!
Bekijk hier de trailer van deze film en klik hier voor meer informatie.