Klimaatconferentie Amsterdam

Op dinsdag 11 december is de eerste Amsterdamse Klimaatconferentie
gehouden. Wethouder Marijke Vos (Milieu) presenteerde de Amsterdamse klimaatvisie aan ongeveer 120 vertegenwoordigers van Amsterdamse bedrijven, instellingen en kennisinstituten.




Klimaatvisie
De klimaatvisie behelst een inventarisatie van projecten en maatregelen waarmee de stad Amsterdam haar CO2-reductiedoelstellingen kan behalen. Het plan is ambitieus, maar uit de long list blijkt de haalbaarheid. Samenwerking en medewerking van alle partijen die in Amsterdam verantwoordelijk zijn voor CO2-uitstoot is daarbij onontbeerlijk. Marijke Vos heeft deze Klimaatconferentie opgezet om coalitievorming te stimuleren en alle partijen te committeren aan de CO2-doelstelling.

Amsterdam is gastheer van het 9de Nationaal Sustainability Congres in november 2008!

Terugkijkend op een geslaagd congres!


De 8ste editie van het Nationaal Sustainability Congres was op 20 november 2007. Het was de eerste versie van een vernieuwde opzet. Niet meer een MVO congres maar gericht op duurzaamheid breed. Het WTC in Rotterdam was reeds 2 weken voor de congresdatum volledig volgeboekt. De organisatie (DHV BV en CKC) kijken terug op een geslaagd congres.



U kunt op www.duurzaam2020.nl diverse informatie over het congres vinden zoals foto’s, artikelen in de media, filmpjes van de genomineerden van de Young Sustainability Award en presentaties. Er komt ook een filmpje beschikbaar met een totaalimpressie. Indien u deelnemer was aan het congres dan kunt u na inloggen ook de deelnemerslijst downloaden. Tevens verzoeken wij u vriendelijk om het online evaluatieformulier in te vullen. Daar zijn leuke prijzen mee te winnen!

We zien uit naar de volgende (9de) editie van het congres waarbij de gemeente Amsterdam als gastheer zal optreden.

Promotiefilmpje Themasessie Duurzaam Vastgoed op Nationaal Sustainability Congres

SenterNovem heeft een promotiefilmpje gemaakt voor de Themasessie Duurzaam Vastgoed op het komende Nationaal Sustainability Congres!
Klik hier om het te bekijken!

Grootschalig anti-file initiatief van leasebedrijf Athlon Car Lease

In reactie op de uitgestelde start van de als file-remedie gepresenteerde “kilometerheffing” naar 2016, zal Athlon Car Lease een megadeal sluiten met de Nederlandse Spoorwegen; de leasemaatschappij biedt al haar 120.000 leaserijders een NS Business Card aan. Op deze manier zet Athlon Car Lease een belangrijke stap om het aantal files te verminderen en daarmee tevens de uitstoot van CO2 en fijnstof te reduceren.

Richard Sikkel, algemeen directeur van Athlon Car Lease: “Het is voor het eerst dat een leasemaatschappij op deze schaal doelgericht een alternatief voor de leaseauto aanbiedt aan klanten. Wij zijn van mening dat we het aantal files kunnen verminderen als we onze leaserijders de mogelijkheid geven ook met de trein te kunnen reizen. Hiervan profiteren niet alleen onze eigen klanten, maar geheel autorijdend Nederland. Bovendien draagt dit bij aan de vermindering van de uitstoot van CO2 en fijnstof. Enkele weken geleden deed Athlon Car Lease middels een open brief aan Wouter Bos al een voorstel om de bijtelling op zakenauto’s te verlagen bij aantoonbaar substantieel gebruik van openbaar vervoer”.

NS is blij met de overeenkomst die op dinsdag 20 november op het Nationaal Sustainability Congres in Rotterdam zal worden ondertekend. Commercieel directeur NS Reizigers Boukje Bügel: “De zakelijke mobiliteitsmarkt is van groot belang voor ons. We zien dat automobilisten die al gebruik maken van de NS Business Card enthousiast zijn over de mogelijkheden die de trein biedt qua efficiënte reistijd. Voor ons is dit een stimulans om door te gaan met de uitbreiding van onze dienstverlening aan zakelijke klanten, zoals vergaderlocaties bij stations en business lounges.“

In Nederland rijden ruim 600.000 leaseauto’s die tezamen meer dan 20 miljard kilometers afleggen. Als 10% van deze kilometers kunnen worden omgezet in treinkilometers zal dat tot duidelijk merkbare filereductie leiden. Athlon Car Lease verwacht dat andere leasemaatschappijen dit voorbeeld zullen volgen. Met een marktaandeel van 20% zet Athlon Car Lease hiermee de eerste forse stap.

De NS Business Card

Met de NS-Business Card boeken én betalen reizigers hun zakelijk vervoer van deur tot deur.
Zowel trein als taxi boekt men eenvoudig via internet of telefoon. Daarnaast kan men met de NS-Business Card ook andere zaken regelen. Zoals een OV-fiets. Of draadloos internetten via KPN HotSpots. Reistijd kan op deze manier makkelijk werktijd worden.

Duurzaamheidsverklaring Keulen en Rotterdam


Gisteren hebben burgemeester Fritz Schramma van Keulen en burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam hun handtekening gezet onder een gezamenlijke Duurzaamheidsverklaring. De ondertekening vond plaats tijdens het tweede Deutsch-Niederländisches Wirtschaftsforum in Rotterdam, onder grote belangstelling van Duitse en Nederlandse ondernemers. In de verklaring staan afspraken waarmee beide steden op vier terreinen nauw gaan samenwerken.

Om de economische positie te versterken en de leefkwaliteit van burgers te vergroten moeten steden duurzame maatregelen nemen op het gebied van milieu, energie en luchtkwaliteit. In het kader van de stedenband Keulen-Rotterdam die sinds 1958 bestaat, is vanmiddag tijdens het 2. Deutsch-Niederländisches Wirtschaftsforum de Duurzaamheidsverklaring Rotterdam en Keulen ondertekend.

Rotterdam is gastheer van het komende Nationaal Sustainability Congres op 20 november a.s.

De (groene) Metro van vandaag: "Volle bak voor duurzaamheid"


Metro, de uitvinder van het gratis dagblad, is vandaag dinsdag 13 november helemaal groen. Niet alleen is iedere pagina van de krant letterlijk groen gekleurd, ook redactioneel staat Metro in het teken van het klimaat, milieu en de veranderingen hierin. Ook aandacht voor het Nationaal Sustainability Congres:

Volle bak voor duurzaamheid

VERANDERD. Vroeger draaide het Nationaal Sustainability Congres vooral om maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit jaar is het programma breder getrokken door meer aandacht te schenken aan duurzaamheid op terreinen als klimaat en milieu en duurzame mobiliteit en levenswijzen. Het congres, dat 20 november in Rotterdam wordt gehouden, is met ruim zeshonderd deelnemers volgeboekt, laat de organisatie weten. De deelnemers komen uit alle hoeken van de samenleving. Er zijn ambtenaren aanwezig, maar ook vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. METRO

Gemeente Amsterdam gastheer volgende editie Nationaal Sustainability Congres in 2008


Gemeente Amsterdam heeft te kennen gegeven graag als gastheer op te willen treden voor de volgende editie van het Nationaal Sustainability Congres in 2008. In de nieuwe formule van dit congres past het jaarlijks wisselen van het gastheerschap. De organisatie is dan ook zeer verheugd dat op het komende reeds volgeboekte congres op 20 november a.s., gemeente Amsterdam het stokje overneemt van gemeente Rotterdam.
Gastheerschap omvat: sponsoring, opening door burgemeester, actieve promotie, invulling deelsessie en actieve bijstand.

Het Nationaal Sustainability Congres 2007 is volgeboekt

Ruim 10 dagen voor de grote dag en het 8ste Nationaal Sustainability Congres op 20 november a.s. is volgeboekt!!! 600 mensen in het WTC te Rotterdam. Meer kunnen er niet in! Het aantal aanmeldingen was de afgelopen dagen zeer groot. We vinden het jammer een groot aantal mensen die zich nog wilden inschrijven te moeten teleurstellen.

Dit aantal is meer dan ooit tevoren waaruit blijkt dat de formule van dit door DHV en CKC georganiseerde congres goed aanslaat (verbreding van MVO congres naar duurzaamheid breed).

Vandaag zal de organisatie in detail bekijken hoeveel relatiekaarten er nog uitstaan, dubbele boekingen eruit halen e.d. om exact te kunnen bepalen hoe de stand is.

We zien er naar uit om er een geslaagde dag van te gaan maken!

Voorvertoning Silent Snow op Nationaal Sustainability Congres

Het duurzaamheidstijdschrift P+:

Het documentaire festival IDFA claimt “de wereldpremiere” op 24 november. Formeel is dat ook zo. Maar... De bezoekers van het Nationaal Sustainability Congres zullen al op 20 november de eerste wereldburgers zijn die om half tien ’s ochtend de korte film Silent Snow als voorvertoning in besloten kring kunnen zien. De mini-documentaire van gouden kalf winnaar Jan van den Berg toont de oorlog tegen onafbreekbare pesticiden die de wereld van pool tot pool bedreigen. P+ schreef in het laatste nummer dat de penis van ijsberen al kleiner is geworden, door de vele gifstoffen. Nu blijkt dat de vruchtbaarheid van menselijke poolbewoners ook al is teruggelopen. De aanmelding voor dit jaarlijkse congres loopt goed. Er zijn nog ongeveer honderd toegangskaarten beschikbaar.

Lees verder op P+

3 genomineerden voor Young Sustainability Award bekend!

Op het Nationaal Sustainabiliity Congres zal de Young Sustainability Award worden uitgereikt aan degene met het beste idee uit de inzendingen dat bijdraagt aan een duurzaam Nederland. Op de sluitingsdatum van 19 oktober jl. waren er 27 ideeën ingezonden. De deelnemers aan het Nationaal Sustainability Congres konden hieruit 3 inzendingen nomineren door op deze site te stemmen. Deze drie genomineerden zijn:

1. Carolien van Merksteijn uit Delden met “Etalageverlichting”
2. Janneke van Bakel uit Voorburg met “Nieuwe Energie: gezond, goedkoop en groen sporten!”
3. Dennis Harte uit Leiden met “Elektrische tuktuk”

Van deze 3 genomineerden zal een filmpje gemaakt worden (vgl. met het promotiefilmpje). De congresgangers bepalen tijdens het congres na vertoning van deze filmpjes de winnaar door met SMS te stemmen. De winnaar ontvangt een geldprijs van € 5000,-!

Deze award wordt mede mogelijk gemaakt door ASN Bank, DHV, Enviu en IBM Nederland. Het prijzengeld is daarbij beschikbaar gesteld door ASN Bank.

VBDO nomineert zes AEX-bedrijven voor haar ketenbeheerprijs

DSM, Numico, Philips, Reed Elsevier, Shell en Unilever zijn toonaangevend in duurzaam ketenbeheer. Daarom zijn zij dit jaar genomineerd voor de Verantwoord Ketenbeheer Award van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO).
Op het komende Nationaal Sustainability Congres zal het voor de tweede keer zijn dat de VBDO de prijs uitreikt en het blijft een select gezelschap dat aan top van het duurzame ketenbeheer staat. Vorig jaar won Unilever de prijs en waren Shell, Reed, en Philips genomineerd. Enkele van de genomineerde zullen in de themasessie ketenmanagement op het congres vertellen over hun "best practices". U kunt zich aanmelden via www.sustainability-congres.nl

27 inzendingen voor de Young Sustainability Award!

Op het Nationaal Sustainabiliity Congres zal de Young Sustainability Award worden uitgereikt aan degene met het beste idee voor een duurzaam Nederland. De inzendtermijn is daarvoor inmiddels verstreken. Op de sluitingsdatum van 19 oktober jl. waren er 27 ideeën ingezonden. Bekijk deze inzendingen hier. De deelnemers aan het Nationaal Sustainability Congres kunnen hieruit 3 inzendingen nomineren door online te stemmen. Van de 3 genomineerden zal een filmpje gemaakt worden (vgl. met het promotiefilmpje). De congresgangers bepalen tijdens het congres na vertoning van deze filmpjes de winnaar door met SMS te stemmen. De winnaar ontvangt een geldprijs van € 5000,-!

Deze award wordt mede mogelijk gemaakt door ASN Bank, DHV, Enviu en IBM Nederland. Het prijzengeld is daarbij beschikbaar gesteld door ASN Bank.

Van de 3 genomineerden zal een filmpje gemaakt worden. Op het congres kiezen de deelnemers de winnaar met SMS.

Premiere 11th hour


Gisteravond was de europese premiere van "The 11th hour" in Rotterdam, de nieuwe klimaatfilm van Leonardo DiCaprio. In een volle Schouwburg zaal waren honderden genodigden getuige van de start van deze film na korte toespraken van onder meer Maurits Groen, minister Cramer en Pierre Vellinga.


De film (meer een interview reeks) bevat vele tientallen shots van uitspraken van met name Amerikaanse wetenschappers en activisten afgewisseld met beelden van de gevolgen van de klimaatverandering. De film zou zich onderscheiden van de film van Al Gore omdat het ook positief zou eindigen door de vele positieve oplossingsrichtingen uit te werken. Dit viel echter zwaar tegen en bleef erg aan de oppervlakte. Met sponsorgeld vanuit het bedrijfsleven wordt getracht grote groepen middelbare scholieren gratis naar deze film te laten kijken. Of dat van toegevoegde waarde is t.o.v. de vergelijkbare actie met de Al Gore film valt erg te betwijfelen.

We hopen dat het komende Nationaal Sustainability Congres meer inspiratie op zal leveren over wat bedrijven en organisaties daadwerkelijk kunnen doen.

Bekijk de trailer van 11the hour:

Duurzaamheid komt in China per decreet


In de monding van de Yangtze Rivier vlak bij Sjanghai ligt Chongming, een 80 kilometer lang eiland vol rijstvelden, riet, ongerepte natuur en armoede. Het eiland is behalve een toeristenplek ook een populaire woonplaats voor taxichauffeurs in Sjanghai. Die reizen elke dag met de veerboot naar de hectiek van de grote stad, om 's avonds weer de rust op het eiland op te zoeken.

Het is dit eiland waar de Chinese ambitie om een echt duurzame economie te bouwen als eerste zichtbaar moet worden. In Dongtan, het oostelijk gelegen deel van het eiland, wordt vanuit het niets de komende jaren een stad gebouwd die volledig CO2-neutraal moet zijn.

Dongtan is wat president Hu Jintao voor ogen stond toen hij maandag het vage begrip 'Scientific Outlook on Development' in de mond nam tijdens zijn openingsspeech van het 17de Partijcongres. Het begrip staat voor een economische groei op een meer duurzame en gebalanceerde manier. In plaats van de economie te verviervoudigen voor 2020, wil Hu het inkomen per hoofd van de bevolking verviervoudigen, een veel ambitieuzere doelstelling.

De snelgroeiende economie heeft het platteland opgezadeld met een aantal negatieve effecten: milieuvervuiling, te weinig of geen schoon drinkwater, gedwongen evacuaties en slechte sociale omstandigheden. 'China kampt door de sterke economische groei met een aantal grote problemen', beaamt Tiffany Tsui, internationaal business development manager duurzaamheid en innovatie bij ingenieursbureau DHV . Haar bedrijf is bij een aantal grote duurzaamheidsprojecten in China betrokken. 'Het is daarom een goede zaak dat milieu en duurzaamheid in China nu bovenaan op de agenda zijn komen te staan. En als de Chinezen beleid maken, kan dat heel snel worden uitgevoerd.'

Bron: Financieel Dagblad, 17 oktober 2007

Sustainability in China: een belangrijk onderdeel van het komende Nationaal Sustainability Congres op 20 oktober a.s. Meldt u zich nu aan!

Metro geeft aandacht aan Nationaal Sustainability Congres



Gratis dagblad Metro schenkt vandaag aandacht aan het Nationaal Sustainability Congres. Boven een artikel over duurzaamheid bij Interface kopt Metro:

Duurzaamheidscongres in Rotterdam

"In het World Trade Center in Rotterdam vindt op 20 november het Nationaal Sustainability Congres plaats. De 8ste editie van het congres richt zich op een
breed spectrum van ondernemers, beleidsmakers en maatschappelijke groeperingen. Ook minister Cramer van VROM zal aanwezig zijn. METRO"

Aan het eind van het artikel staat: "De politiek krijgt een herkansing
op het Nationaal Sustainability Congres op 20 november in Rotterdam."

Download hier de betreffende Metro uitgave en lees pagina 8 en 9!

Congresbrochure NSC gereed!

De brochure voor het Nationaal Sustainability Congres is gereed! De brochure geeft op een zeer fraaie wijze het programma weer! De komende week wordt de brochure verspreid. Hij is hier te downloaden in pdf-formaat!

Indienen duurzame ideeën voor Young Sustainability Award gestart!

Op 20 november 2007 zullen op het Nationaal Sustainability Congres
veel goede, duurzame initiatieven in de spotlights worden gezet. Daarnaast zal op het congres de Young Sustainability Award worden uitgereikt. Deze geldprijs van € 5.000 zal uitgereikt worden aan een student of jong professional met een nieuw slim, verrassend, haalbaar idee dat bij zouden kunnen dragen aan een duurzamer Nederland.
De award wordt mede mogelijk gemaakt door de ASN Bank, DHV B.V., Enviu en IBM Nederland. ASN Bank heeft daarbij het prijzengeld beschikbaar gesteld.

Ideeën kunnen worden aangemeld op de website www.sustainability-congres.nl in de periode van 10 september tot 15 oktober. Deelnemers moeten jonger zijn dan 32 jaar.

Informatie
Kijk voor meer informatie op www.duurzaam2020.nl/award

TNT behaalt hoogste score van alle ondernemingen in Dow Jones Sustainability Index!


TNT heeft, zo is vandaag bekend geworden, de hoogste score behaald van alle ondernemingen in Dow Jones Sustainability Index! TNT behaalde 91 punten. TNT is ruim vertegenwoordigd op het komende Nationaal Sustainability Congres: de CEO Peter Bakker neemt deel aan het ochtenddebat en TNT verzorgt één van de themasessies.

Ook Essent partner van het Nationaal Sustainability Congres


Essent zal (naast TNT) op het Nationaal Sustainability Congres als sponsor/partner optreden voor het thema "Duurzame werknemer - duurzame werkgever".
Binnen dit thema zal TNT ingaan op haar Planet Me programma. Essent richt zich meer op de sociale kant. Onder de titel "Onze medewerker onze echte duurzame energie" zal Essent ingaan op haar personeelsbeleid. Met behulp van beleid en verschillende
daarvan afgeleide activiteiten wordt bij Essent continue aandacht gegeven aan de
duurzame relatie met de medewerkers. En dat wordt gecombineerd met
de visie dat zowel organisatie als medewerker daarin een gelijke
verantwoordelijkheid hebben.

TNT lanceert uitgebreid programma Planet Me om CO2-uitstoot te verminderen


Tijdens een persdiner gisteren in Londen heeft Peter Bakker, voorzitter Raad van Bestuur van TNT, de TNT-strategie gelanceerd om de transparantie ten aanzien van de CO2–emissies van het bedrijf te verbeteren, de CO2–uitstoot van de operationele activiteiten drastisch te reduceren en de 159.000 TNT-medewerkers te stimuleren dit ook te doen in hun privéleven. Dit programma heeft de naam “Planet Me”.

Tijdens één van de themasessies op het komende Nationaal Sustainability Congres zal TNT het Planet Me programma nader toelichten en verslag doen van de eerste resultaten. Peter Bakker zelf zal deelnemen aan het duurzaamheidsdebat op het congres.

Doekle Terpstra op avondevent Sustainability Congres


Aansluitend op het Nationaal Sustainability Congres, van 19.00 tot circa 20.30 uur, organiseert een groep betrokken studenten en pas afgestudeerden in samenwerking met DHO (Duurzaam Hoger Onderwijs) een paneldiscussie over de taak van het (hoger) onderwijs bij het bereiden van de weg naar een duurzame samenleving.

De studenten van nu zijn weliswaar de ingenieurs van onze toekomst, maar hoe komen zij aan het juiste gereedschap? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat duurzaam denken geïntegreerd wordt in het onderwijs?

Studenten, docenten en geïnteresseerden worden uitgenodigd om hierover te discussiëren met een ter zake kundig panel. Tot nu toe heeft in ieder geval dhr. Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad en bestuurslid van DHO, toegezegd. De namen van andere panelleden zullen de komende maanden bekend worden.

Duurzaam2020.nl wordt nieuwe portal/communitysite voor duurzaamheid



Onder de naam Duurzaam2020.nl zal half september a.s. dé duurzaamheidsportal van Nederland gelanceerd worden door DHV. De website zal voor iedere geïnteresseerde/betrokkene bij het onderwerp duurzaamheid ideaal als startpagina kunnen gaan functioneren. Net zoals het Nationaal Sustainability Congres beoogt het jaarlijkse ijkpunt te zijn in de ontwikkeling van een duurzaam Nederland, beoogt deze website het digitale knooppunt te zijn ter ondersteuning van deze ontwikkeling.

Naast het vormen van een koepelsite voor netwerken/communities op het gebied van duurzaamheid, is http://www.duurzaam2020.nl/ opgedeeld in diverse duurzaamheidsthema’s. Als deelnemer aan deze site kunt u zelf in uw profiel aangeven in welke duurzaamheidsthema’s u geïnteresseerd bent. De inhoud van de hoofdpagina zal zich hieraan automatisch aanpassen. Het getoonde nieuws op de site zal o.a. via RSS-feeds van bestaande duurzaamheidswebsites worden ingelezen. De website zal een aantal "hyves"-achtige functies krijgen zodat je digitaal kunt netwerken met gelijk gestemden/geïnteresseerden binnen een duurzaamheidsthema.

Voorbeelde van duurzaamheidsthema's zijn onder meer duurzaam bouwen, MVO, duurzame mobiliteit, cradle to cradle en duurzaam beleggen. De portal beoogt ook dé paraplu te worden voor netwerken/communities op het gebied van duurzaamheid. De deelnemers aan het komende Nationaal Sustainability Congres zullen als community op de site worden ondergebracht. Op de site kunnen deze deelnemers verschillende interactieve acties doen rond het congres zoals het indienen van agendapunten voor het ochtenddebat en het stemmen op de ingediende ideeën voor de Young Sustainability Award. De ideeën voor deze award kunnen straks ook op deze website ingediend worden door studenten en young professionals tot 32 jaar.

Door financiële sponsoring van IBM Nederland is de bouw van de website mogelijk gemaakt. Tegen betaling van slechts de licentiekosten voor de software waarin de website is gemaakt kunnen andere duurzaamheidsnetwerken op de site ondergebracht worden en een volledig eigen besloten en beheerd ICT-platform tot hun beschikking krijgen. Diverse netwerken hebben reeds belangstelling getoond.

Wordt vervolgd!

La Défense stelt duurzaam bouwen verplicht


Europa's grootste zakendistrict, La Défense, wordt uitgebreid. Alleen ontwerpen die op duurzame wijze de tand des tijds kunnen doorstaan, dingen mee naar opdrachten voor de nieuw te ontwikkelen vierkante meters aan de westkant van Parijs.Architectenbureaus die het visitekaartje van het nieuwe La Défense op hun naam willen zetten, kunnen zich nu melden. Met ten minste 80.000 vierkante meter moet de 'Tour Signal' kroonjuweel worden en symbool staan voor de nieuwe ambities van Europa's grootste zakendistrict.

De gebouwen moeten ruimte bieden voor de bekabeling die nu en op termijn nodig is, moet het afvalmanagement goed geregeld zijn en moet er duurzame energie worden gebruikt. Het is bovendien een plus als een complex zo veel energie opwekt dat het een deel daarvan later kan doorverkopen.Het prijskaartje dat aan deze eisen hangt, kan de gedreven La Défense-baas nog niet becijferen, maar dat is volgens hem geen probleem. 'We zullen er snel genoeg achter komen dat het niet alleen een goed geweten geeft, maar dat een duurzaam gebouwde wijk op termijn ook de mogelijkheid biedt om geld te verdienen met het functioneren ervan.'Zakendistricten die deze duurzaamheidsnormen niet respecteren zal men in de toekomst links laten liggen, daarvan is Bled overtuigd.

Internationaal duurzaamheidshandvest in de maak

Bernard Bled, managing director ontwikkeling van La Défense, verwacht dat de plannen met het Parijse zakencentrum een internationaal vervolg krijgen.In november gaat hij met zo'n vijftig internationale specialisten op het gebied van duurzaamheid, architecten, filosofen en economen om de tafel zitten. Doel is om een handvest voor de duurzame ontwikkeling van zakendistricten op te stellen. In het voorjaar van volgend jaar nodigt Epad circa vijfhonderd besluitvormers van zakendistricten in binnen- en buitenland - waaronder de Zuidas - uit om het handvest te ondertekenen. De lijst met genodigde zakendistricten ligt nog niet vast maar duidelijk is wel dat zij tot de top binnen hun eigen land moeten horen.
(Bron: Het Financieele Dagblad)

Duurzaam vastgoed is één van de thema's op het komende Nationaal Sustainability Congres. SenterNovem, Heijmans en DHV verzorgen dit thema en brengen u van de vele mogelijkheden op dit gebied op de hoogte.

Rotterdam heeft primeur elektrische TNT-auto's


In Rotterdam rijden binnenkort een milieuvriendelijke elektrische vrachtwagen en dito bestelauto (merk: Smith Electric Vehicles) van postbedrijf TNT. De stad wil graag schone, stille straten. Het project draagt daartoe bij, aldus Ivo Opstelten, burgemeester en voorzitter van het Rotterdam Climate Initiative, vandaag tijdens de presentatie.


TNT en het Rotterdam Climate Initiative zijn beide partners van het komende Nationaal Sustainability Congres!

Live Earth Alert Amsterdam


Live Earth Alert Amsterdam. Lange tijd dacht iedereen dat Amsterdam één van de wereldsteden zou zijn waar een officieel groots Live Earth concert zou plaatsvinden. Dat was helaas geenzins het geval, Hamburg ging er mee vandoor. Als alternatief werd er een klimaatdag gehouden onder de naam Live Earth Alert. Met stands van milieu-organisaties, debatten en enkele optredens. Het openingsdebat met minister van VROM Jacqueline Cramer, poolreiziger en klimaatdeskundige Marc Cornelissen, Shell directeur Rein Willems en Donald Pols van Milieudefensie was laagdrempelig, prikkelend en leuk. Het publiek was een mengeling tussen muziekliefhebbers en de milieu incrowd.

Deelnemers Aandeelhoudersdebat rond: Jacqueline Cramer, Peter Bakker en Mirjam de Rijk

Minister Jacqueline Cramer van VROM heeft toegezegd deel te nemen aan het debat op het Nationaal Sustainability Congres. Hiermee zijn de deelnemers aan het debat definitief: naast Cramer zullen Peter Bakker (CEO TNT) en Mirjam de Rijk (Stichting Natuur en Milieu) deelnemen. Het debat krijgt de setting van een aandeelhoudersvergadering van de BV Nederland. Het "bestuur" van de BV Nederland geeft een toelichting op hun visie: Jacqueline Cramer (minister van VROM) namens het kabinet/de overheid (gevraagd), Peter Bakker (CEO TNT) namens bedrijvig/economisch Nederland en Mirjam de Rijk (directeur Stichting Natuur en Milieu) namens de milieuwereld/NGO's: het maatschappelijk veld. Onder deskundige leiding van Natascha Kuit zal er met de aandeelhouders (alle deelnemers) een debat plaats vinden. Uw kans om als aandeelhouder van de BV Nederland uw ideeën in te brengen. Via de community website kunt u vooraf “shareholder resolutions” indienen.

SenterNovem en DHV partners voor thema duurzaam vastgoed


SenterNovem en DHV en wellicht nog een grote bouwonderneming zullen de partners zijn voor het thema "duurzaam vastgoed in de utiliteit/industrie" op het komende Nationaal Sustainability Congres. Hiermee zijn alle 6 thema's ingevuld met partnerships! Duurzaam bouwen is bezig met een enorme revival. Een klimaatneutraal kantoor is geen verre toekomst meer maar reeds realiseerbaar.
U kunt zich nu al aanmelden!

Sodexho de duurzame cateraar van het Nationaal Sustainability Congres: eerlijk & heerlijk




Ook de inwendige mens zal verantwoord voorzien worden tijdens het congres op 20 november. Sodexho Nederland BV, de cateraar met als missie “ Improve the quality of daily life” neemt de verzorging van de Sustainable Food Court op zich. Samen met o.a. Fair Trade staan zij garant voor een scala aan eerlijke en heerlijke catering met een educatief tintje. U kunt zich nu al aanmelden!

Debatstoelen op congres cradle-to-cradle

Herman Miller zal voor de deelnemers aan het debat de Mirra stoel leveren. Dit is een stoel gemaakt op basis van het cradle-to-cradle concept. Zo wordt duurzaamheid op het congres tot in de stoelen tot uitting gebracht.
U kunt zich nu al aanmelden!

WebEx (Cisco) met stand en ondersteuning op het Nationaal Sustainability Congres


WebEx is een onderneming gespecialiseerd in Web conferencing, online meetings en Video conferencing. Met hun diensten dragen ze bij aan duurzame ontwikkeling omdat hiermee mobiliteit wordt vermeden. WebEx is recent overgenomen door Cisco.
WebEx zal een stand hebben op het komende Nationaal Sustainabiility Congres en zal tevens haar diensten inzetten rond het congres! Recent heeft WebEx ook zich ingezet bij de World Environment Day in Londen.

Duurzaam werken verantwoordelijkheid werkgever

Het verzorgen van een duurzame werkomgeving wordt vooral gezien als de verantwoordelijkheid van de werkgever. Dit blijkt uit een onderzoek dat Blauw Research heeft gedaan onder werkende Nederlanders, in opdracht van OVG Projectontwikkeling uit Rotterdam. Slechts 5,8 procent van de werknemers rekent duurzaam werken tot de eigen verantwoordelijkheid.

De Nederlandse kantoorwerker blijkt echter wel milieubewust: ruim driekwart (77,1 procent) vindt dat iedere burger een bijdrage moet leveren aan een betere woon- en leefomgeving.

Duurzame werkgerver - Duurzame werknemer is één van de thema's op het komende Nationaal Sustainability Congres waarbij TNT zal vertellen over hun Planet Me programma dat hierop gericht is! U kunt zich nu al aanmelden!

30 Procent energie besparing in bestaande gebouwen

Een gezamenlijke aanpak van overheid, energieleveranciers, woningcorporaties, bouw- en installatiebedrijven kan leiden tot een structurele jaarlijkse energiebesparing van 30 procent in 300.000 woningen en utiliteitsgebouwen (kantoren e.d.). Daarmee is een besparing mogelijk van 100 petajoule (PJ) in 2020, wat gelijk staat aan een jaar lang warm stoken van alle woningen in de negen grootste steden van Nederland. Dat staat in het Nationaal energiebesparingsplan ‘Meer met minder’ van de samenwerkende organisaties EnergieNed (federatie van energiebedrijven in Nederland), Aedes (vereniging van woningcorporaties) en het Platform energietransitie Gebouwde Omgeving (PeGO), met daarin onder andere Bouwend Nederland en UNETO-VNI. Met het plan willen de samenwerkende marktpartijen in de energiesector en gebouwde omgeving een bijdrage leveren aan de doelstellingen van het kabinet op het gebied van energiebesparing, terugdringing van CO2-uitstoot en duurzame energie. Daarvoor is wel essentieel dat de overheid flankerend beleid vaststelt om energiebesparing te stimuleren en belemmerende regelgeving weg te nemen.

In verschillende thema's van het komende Nationaal Sustainability Congres zal dit onderwerp aan de orde komen! U kunt zich nu al aanmelden!

Cradle to Cradle steeds meer in het nieuws in Nederland


Of het concept van Cradle to Cradle echt aanslaat in de praktijk in Nederland is nog maar de vraag, een feit is dat er volop aandacht voor dit onderwerp is. Vanavond (25 juni) wordt om 20.55 uur op Nederland 2 de VPRO/Tegenlicht uitzending herhaald met als titel "Afval is Voedsel". Op 1 en 2 november zal er een Cradle to Cradle congres in Maastricht georganiseerd worden. Natuurlijk zal het concept ook op het Nationaal Sustainability Congres aan de orde komen. Niet in de vorm van opnieuw het bekende verhaal van Michael Braungart ten gehore te laten brengen maar laat u verrassen! U kunt zich nu al aanmelden!

Buitenlands reviewteam kraakt Nederlands duurzaamheidsbeleid


Gisteren werd op het Midzomern8 festival het rapport gepresenteerd van elf duurzaamheidexperts uit Finland, Duitsland en Zuid-Afrika op basis van een analyse van het Nederlandse duurzaamheidsbeleid ten opzichte van andere landen. De ministeries van Vrom en Ontwikkelingssamenwerking gaven de Raad voor Ruimtelijk, Milieu- en Natuuronderzoek opdracht tot het onderzoek in het kader van een Europees programma om duurzaamheidsbeleid te toetsen. Het bestaande Nederlandse duurzaamheidsbeleid is volgens het rapport niet als zodanig te kwalificeren. Het beleid en de doelstellingen lopen uiteen en er is te weinig samenwerking tussen de overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Bovendien is het beleid te veel gericht op milieu en ontbreekt de focus op economische en sociale duurzaamheid. Verder is het beleid, zoals het door het vorige kabinet geformuleerde actieprogramma 'Duurzame Daadkracht' uit 2003, te veel gericht op concrete projecten. Er ontbreken een overkoepelende visie op duurzaamheid en leidende uitgangspunten.

'Het is zaak dat er nu wordt samengewerkt over een breed terrein. Nederland heeft kennisgebieden waarin het excelleert, maar er ontbreekt een gecoördineerde aanpak om hetzelfde doel na te streven', aldus Ndebele.

Een startpunt zou volgens het rapport de oprichting van een Commissie voor Duurzame Ontwikkeling kunnen zijn. Dit coördinerende orgaan dient breed samengesteld te worden uit vertegenwoordigers van de belangrijkste ministeries en belangengroepen uit het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld. Volgens Ndebele leren ervaringen in Scandinavië, Duitsland en Groot-Brittannië dat duurzaamheid vaster in de maatschappij en de overheid verankerd raakt als er zo draagvlak wordt gezocht.

Minister Cramer zei in een toegezonden geluidsopname dat het rapport zal helpen het duurzaamheidsbeleid vorm te geven. 'Het is een speerpunt van de regering. We willen dit over meerdere beleidsterreinen uitrollen en de premier wil hier een leidende rol in spelen. We zullen de aanbevelingen in het advies volgen bij het opzetten van een structuur voor duurzaamheid.'

Het debat de ochtendprogramma van het komende Nationaal Sustainability Congres zal wellicht een leuk moment kunnen zijn in het traject naar een nieuw overkoepelend duurzaamheidsbeleid voor Nederland.

IBM Nederland sponsort Sustainability communitywebsite


IBM Nederland gaat de bouw van een community website mogelijk maken voor het Nationaal Sustainability Congres! Deze website gaat een belangrijke rol spelen in het mogelijk maken van interactiviteit rond het congres, met name rond de Award en het "aandeelhoudersdebat". Daarnaast krijgen de vele partners rond het congres de mogelijkheid zich hierop te presenteren, nieuws en agendapunten toe te voegen e.d.
Ook zal de site mogelijkheden gaan bieden voor de Sustainability Community: een soort Hyves. De site zal tevens een koepel gaan vormen voor de vele duurzaamheidsinitiatieven die er zijn.

Inschrijving Nationaal Sustainability Congres geopend!

Vanaf heden is het mogelijk om u aan te melden voor het Nationaal Sustainability Congres op 20 november 2007 op www.sustainability-congres.nl!
Doordat veel partijen het congres ondersteunen is het entreetarief voor een dergelijk congres zeer laag gehouden: de kosten voor het deelname bedragen € 345,00 p.p. excl. BTW. Dit is inclusief catering, documentatie, lunch, borrel en dinerbuffet. Deelnemers uit NGO’s (non-gouvernementele organisaties) betalen slechts € 195,00 p.p. excl. BTW. Studenten kunnen deelnemen voor € 75,00 p.p. excl. BTW.

Wees er spoedig bij om u aan te melden want we gaan uit van volboeking (max. 600 deelnemers)!

Midzomern8-festival kondigt Nationaal Sustainability Congres aan


Op 21 juni a.s. vindt in Amsterdam het Midzomern8-festival 'Grote Visie Zoekt Ruimte' plaats. Het is een interactief en informatief festival over duurzaamheid, ruimte en de toekomst van Nederland. 'Grote Visie Zoekt Ruimte' is voor betrokken professionals en nieuwsgierige denkers en doeners van 8 tot 88 jaar en wordt je aangeboden door de 'Acht voor Ruimte'. Op dit festival zal de "draaggolf naar duurzaamheid' gestart worden. In het plenaire deel in de middag zal een aankonding gedaan worden van het Nationaal Sustainability Congres op 20 november, een volgende mijlpaal in deze draaggolf.

Strijd om duurzaamste kantoor

De strijd om wie het meest duurzame kantoor heeft is volop losgebarsten. Rabobank heeft met het nieuwe hoofdkantoor deze ambitie uitgesproken. Er wordt momenteel volop aan gebouwd. Gisteren gaf TNT te kennen het milieuvriendelijkste hoofdkantoor van Europa te willen bouwen 'in de buurt van Schiphol'. Dit kantoor moet volledig CO2-emissievrij zijn.
ING Real Estate bracht ook gisteren in het nieuws op de Wilhelminapier in Rotterdam het meest duurzame kantoorgebouw van Nederland te willen ontwikkelen: Baltimore. Dit gebouw past in het streven van de gemeente Rotterdam om binnen 20 jaar de CO2-uitstoot te halveren.
Duurzaam bouwen in de utiliteit is één van de themasessies op het komende Nationaal Sustainability Congres!

China maakt spagaat in zijn eerste milieuplan

SHANGHAI - China wil zijn milieubeleid aanscherpen, maar tegelijk een snelle economische groei handhaven. Peking vindt dat het welvarende, westerse deel van de wereld historisch de grootste verantwoordelijkheid draagt voor de klimaatverandering, hoewel China binnen een jaar of twee de grootste vervuiler met broeikasgassen wordt – naast de Verenigde Staten.

Dat blijkt uit China’s eerste nationale milieuplan, dat maandag in Peking werd gepresenteerd. In het plan formuleert de regering een reeks milieudoelstellingen, zoals vermindering van de uitstoot van zwaveldioxide met 10 procent, meer nadruk op energiebesparing in industrie, kantoren en huizen, en meer investeringen in waterkrachtcentrales, kernenergie, wind- en zonnekracht.

Op het komende Nationale Sustainability Congres zal ter afsluiting aandacht besteed worden aan wat China allemaal wel doet aan duurzaamheid, waarbij het ook in de context gezet zal worden.

InterfaceFLOR deelt ervaring over duurzaam ondernemen


Gisteren 5 juni 2007 was het Wereldmilieudag. Deze dag is voor InterfaceFLOR - wereldleider in de productie van tegeltapijt -aanleiding om ervaringen met duurzame bedrijfsvoering te delen met andere bedrijven. InterfaceFLOR geeft daarvoor een zevental eenvoudige stappen. Door deze volgende kleine stappen in te voeren in het bedrijf of op kantoor, kunnen in slechts één week al flinke milieustappen voorwaarts worden gemaakt. Zie verder op www.duurzaam-ondernemen.nl
De voormalige CEO van Interface, Ray Anderson, is grondlegger van het duurzaamheidsbeleid van de onderneming. Hij was op één van de eerdere edities van het Nationaal Sustainability Congres een gewaardeerd keynote spreker. InterfaceFLOR zal komend congres weer met een stand op de Sustainability Fair aanwezig zijn.

Trees for Travel maakt Sustainability Congres klimaatneutraal



De ontwikkeling en groei van het eerste National Sustainbility Congres en Trees for Travel zijn gelijk op gegaan. Trees for Travel is al jaren een graag geziene deelnemer die het pad geeffend heeft voor Klimaatcompensatie. Steeds meer organisaties, bedrijven en particulieren compenseren zo het niet te vermijden deel van de uitgestoten broeikasgassen. Ook het Nationaal Sustainability Congres ontkomt daar natuurlijk niet aan. Reden voor Trees for Travel om de compensatie voor haar rekening te nemen en daarmee het congres te sponsoren.

Klimaatverandering creëert nieuwe managementbanen

De grote belangstelling voor klimaatverandering heeft geresulteerd in de creatie van een geheel nieuwe banenmarkt die de volgende jaren alleen maar zal groeien. Uit onderzoek van het Britse Acre Resources blijkt dat het aantal banen met betrekking tot de klimaatverandering tussen mei 2006 en mei 2007 met 130 procent steeg.
Die groei is met name te danken aan de groeiende aandacht voor dit onderwerp binnen grote ondernemingen. Zij stellen steeds vaker managers op hoog niveau aan om klimaatveranderingen in kaart te brengen en die te vertalen naar de bedrijfsstrategie. Hierdoor groeit de vraag naar toppers met zowel technisch als strategisch inzicht. Naar verwachting is de branche in 2012 gegroeid tot vier keer zijn huidige omvang. De lonen stijgen evenredig.
Lees verder.
Voor deze doelgroep zal het Nationaal Sustainability Congres een aantrekkelijk programma bieden!

Aandeelhoudersdebat BV Nederland krijgt vorm

In het plenaire ochtendprogramma van het komende Nationaal Sustainability Congres staat een belangrijk debat gepland. Het debat zal de setting krijgen van een "aandeelhoudersvergadering" van BV Nederland. Op de agenda staat de strategie om te komen tot een duurzaam Nederland in 2020. Het "bestuur" van de BV Nederland geeft een toelichting op hun visie: Jacqueline Cramer (minister van VROM) namens het kabinet/de overheid (gevraagd), Peter Bakker (CEO TNT) namens bedrijvig/economisch Nederland en Mirjam de Rijk (directeur Stichting Natuur en Milieu) namens de milieuwereld/NGO's: het maatschappelijk veld. Onder deskundige leiding van Natascha Kuit zal er met de aandeelhouders (de aanwezigen) een debat plaats vinden. Het zal hierbij vooraf mogelijk zijn om via de nog te bouwen community website van het congres zogenaamde "shareholder resolutions" in te dienen. Als deze voorstellen voldoende medestanders hebben, dan worden deze in het debat ingebracht.
Wij zien nu al uit naar dit onderdeel van het congres!

Athlon Car Lease sponsor van het congresthema Duurzame Mobiliteit


Athlon Car Lease is als themapartner/sponsor toegetreden tot het komende Nationaal Sustainability Congres. De NS en Athlon (samen met moederbedrijf Rabobank) zullen het thema duurzame mobiliteit gaan invullen. Athlon is steeds actiever in het duurzaamheidswereldje, onder meer met groene leaseconcepten en met sponsoring van de Auto in de Toekomst.

Thema Markten voor duurzame producten op congres

Gezamenlijk zullen Gubba, Goodies en het Ministerie van VROM het thema "Markten voor duurzame producten/duurzame lifestyles" op het komende Nationaal Sustainability Congres invullen. De organisatie is zeer verheugd dat dit thema daarmee een goede plaats krijgt op het congres en dat de genoemde partijen mee zullen werken om het congres tot een succes te maken.


Gubba wil de duurzame marktplaats zijn. Gubba als dé plek waar nieuws, producten én diensten met een duurzaam karakter bij elkaar komen. Gubba wil je uitdagen en verrassen met mooie, alledaagse, inspirerende en verantwoorde producten, ideeën en mensen. Gubba laat zien dat je heel goed bewuste keuzes kunt maken waar je ook nog vrolijk van wordt. Keuzes die passen bij een bewuste leefstijl waarbij genieten voorop staat. Gubba wil consumenten laten zien dat je leuk kunt blijven leven en tegelijkertijd je steentje kunt bijdragen aan een betere wereld. Met respect voor mens, milieu en omgeving.


Goodies is een NIEUW multimediaconcept dat zich richt op mensen die lekker én bewust willen leven. Goodies bestaat uit een glossy magazine, een website, een televisieprogramma en een beurs annex cultureel evenement. Het magazine en de website zijn vanaf 9 november 2006 te koop respectievelijk on line. Het wekelijks televisieprogramma startte in maart 2007 en wordt gepresenteerd door acteursechtpaar Antonie Kamerlingh en Isa Hoes.
Goodies wil bijdragen aan de groeiende aandacht voor producten die met respect voor mens en milieu zijn gemaakt. Voor mensen die bewuste keuzes wíllen maken, biedt Goodies de informatie om dat ook te kunnen doen

Eckart Wintzen in NOVA over zijn visie op duurzaam ondernemen


Op een andere manier naar economie kijken, het woord 'welvaart' heroverwegen en belasting op toegevoegde waarde veranderen in belasting op 'onttrokken waarde'. Dat zijn ongeveer de uitgangspunten van de visie van Eckart Wintzen op duurzaam ondernemen. 'Onze Westerse economie opereert in een totaal conflict met de toekomst van onze planeet, en daardoor in conflict met de toekomst van het menselijke leven zelf', aldus Wintzen.

Hij schreef het boek: 'Eckart's Notes', waarin de voormalig topman van automatiseringsbedrijf BSO/Origin zijn ondernemersfilosofie ontvouwt. Zijn formule gaat uit van structurele verkleining. De essentie van dat concept paste hij sindsdien toe bij tal van innovaties en nieuwe initiatieven. Daarmee ging Wintzen steeds dwars in tegen de heersende trend van schaalvergroting. Anno 2007 komen steeds meer negatieve bijwerkingen van de fusiegolven aan het licht en is er opnieuw aandacht voor de door Wintzen ontwikkelde celdelingstheorie.

In de uitzending van NOVA op 18 mei jl. werd Eckart hierover geinterviewd. Eckart was debater op het vorige Nationaal Sustainability Congres (7e).

Vertoning spraakmakende documentaire in voorprogramma congres!


Voorafgaand aan de opening van het Nationaal Sustainability Congres door burgemeester Opstelten zal de korte documentaire Silent Snow vertoond worden over de wereldwijde vervuiling door pesticiden. Deze documentaire is gemaakt door gouden kalf winnaar Jan van den Berg.

De film gaat over de oorlog tegen onafbreekbare pesticiden die de wereld van Pool tot Pool bedreigen. De film toont de consequenties voor de Eskimo's, opsporing en schoonmaken in Oost Europa en het zoeken naar alternatieven in gebieden waar malaria heerst. De geplande premiere van de korte film Silent Snow is in september 2007 op een schip tussen Groenland en Spitsbergen met religieuze en wereldleiders aan boord. De lange documentaire voor de bioscoop volgt een jaar later. Hiervoor worden nog sponsors gezocht.

In de zomer van 2007 organiseert RSE-Symposia, samen met UNEP, een symposium op een schip tussen Groenland en Spitsbergen. Aan boord zijn religieuze en politieke wereldleiders en ook vertegenwoordigers van de internationale pers, zoals de New York Times an de Financial Times. RSE-Symposia (Religion, Science & the Environment) deed dat eerder in ecologisch bedreigde gebieden. Dit unieke symposium, het zevende, zal onder de titel ‘The Arctic: Mirror of Life’ op 6 september in Illulisat van start gaan. Aan boord zal deze korte film in première te zien zijn en beginnen de opnamen voor de lange film.

De korte documentaire duurt zo'n 15 minuten: in deze film praten en denken twee meisjes van veertien, op weg naar een verdwijnend dorp waar één van hen woont, over de vervuiling van hun wereld na het zien van een reportage op de Groenlandse televisie. De film zal gebruikt worden binnen het kader van de vele activiteiten die tijdens het International Polar Year georganiseerd worden. Op veel plaatsen in Nederland zijn tentoonstellingen waarvan deze film een onderdeel is; op scholen zullen speciale poolambassadeurs jongere kinderen voorlichting geven, waarbij poolreizen als prijs te winnen zijn. Het is een ambitieus programma waar NWO’s Frieda van Essen de coördinatie van op zich genomen heeft. Na de première tijdens het RSE-Symposium in de internationale wateren van de poolgebieden vindt de Nederlandse première plaats tijdens het Nederland Film Festival september / oktober 2007.

We zijn zeer verheugd dat de film op het congres te zien zal zijn!
Bekijk hier de trailer van deze film en klik hier voor meer informatie.

The World of China


Mensenrechten zijn een groot probleem in China. In de grote conferentie "Made in China" hebben de NGO's dat onlangs nog eens goed belicht.
Er wordt ook vaak met de vinger gewezen naar China als het gaat om vervuiling en toenemende bijdrage aan het klimaatprobleem. "Laten ze daar maar eens wat gaan doen, waar maken wij ons druk over..". Op het komende Nationaal Sustainability Congres willen wij ook de grote positieve ontwikkelingen in China belichten die er plaatsvinden: er worden complete groene en energieneutrale steden ontwikkeld, er vinden tal van technologische ontwikkelingen plaats. Met medewerking van Chinese bedrijven en andere organisaties zult u in multimedia en met toelichting de wereld van sustainability in China gaan beleven!
Een citaat van Yvo de Boer, hoofd van het VN Klimaatbureau: "Ik erger me rot aan het bagitalliseren van inspanningen als India en China. China heeft 7 miljard geïnvesteerd in duurzame energie en India heeft de afgelopen 10 jaar een reductie gerealiseerd die gelijk is aan een jaaruitstoot van Finland en Zwitserland samen".

Rotterdam Climate Initiative van start


De CO2-uitstoot in Rotterdam is in 2025 met 50 procent gedaald ten opzichte van 1990. Dat belooft het Rotterdam Climate Initiative, dat op 10 mei van start ging.


In dit ambitieus klimaatprogramma waarin gaan vier partijen, onder ambassadeurschap van Ruud Lubbers, een unieke samenwerking aan. De gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam NV, DCMR Milieudienst Rijnmond en Deltalinqs willen van Rotterdam de ‘World Capital of CO2 free energy’ maken. De doelstellingen van het Rotterdam Climate Initiative zijn de meest ambitieuze van Nederland.

Rotterdam en de Rotterdamse haven zorgen samen op dit moment ongeveer 25 procent van de Nederlandse CO2-uitstoot. Het ingrijpen van het RCI kan de uitstoot op een rendabele manier in 2025 halveren. Hiermee levert Rotterdam een belangrijke bijdrage aan de milieudoelstellingen van het kabinet (-30% CO2-uitstoot in 2020) en van Europa (-20% CO2-uitstoot in 2020).

Clinton Climate Initiative
Rotterdam is als enige Nederlandse stad lid van het Clinton Climate Initiative, van voormalige VS president Bill Clinton. In dit initiatief richten ruim 50 wereldsteden met ieder meer dan 3 miljoen inwoners zich op het vinden van praktische en meetbare oplossingen in de strijd tegen klimaatverandering. Rotterdam is gevraagd als voorbeeldstad, omdat in Rotterdam haven, industrie en stad elkaar versterken en als eenheid worden gezien. Dat is wereldwijd uniek.

Opstelten naar New York
Van 14 tot en met 17 mei wordt in New York het Clinton Climate Congres gehouden. Burgemeester Ivo Opstelten presenteert daar het Rotterdam Climate Initiative. Hij is ook panellid in de sessie over The Energy Revolution. Het Rotterdam Climate Initiative benut het congres bovendien om samenwerking te zoeken met andere grote wereldhavensteden zoals Shanghai. Door het intensiveren van de handelsbetrekkingen ontstaan zo nog meer commerciële kansen.

Gemeente Rotterdam is vanuit dit initiatief het Nationaal Sustainability Congres op 20 november a.s.

Foster onthult ontwerp groene stad Abu Dhabi

Foster + Partners heeft het ontwerp gepresenteerd van Masdar City in Abu Dhabi. Volgens het architectenbureau gaat het om 's werelds eerste CO2-emissievrije stad, die ook nog eens 'afvalvrij' is. Dat meldt het Britse bouwblad Building. Masdar City wordt 6 vierkante kilometer groot, autovrij en volledig ommuurd. Het project is ontwikkeld door Abu Dhabi Future Energy Company. "Het is voor het eerst dat een stad emissievrij wordt. Masdar City belooft een ijkpunt te worden voor duurzame steden van de toekomst", aldus Foster.

Het project werd onthuld tijdens de beurs Cityscape Abu Dhabi, die gisteren is geopend. De stad krijgt een grote zonne-energiecentrale. Het gebied om de stad heen wordt ook van zonne-energieparken voorzien. Verder worden er op het omliggende terrein onder meer gewassen geplant.

Duurzame stedelijke ontwikkeling komt nadrukkelijk aan de orde op het Nationaal Sustainability Congres!

Reorganisatie huishouden helpt energie te besparen

Wanneer partners in het huishouden hun activiteiten stroomlijnen zodat hiervoor minder overleg nodig is, komt er ruimte vrij die tot een aanzienlijke energiebesparing kan leiden. Daarbij geven huishoudens er de voorkeur aan hun gewoontes energiebesparend te maken boven het investeren in energiezuinige producten of het achterwege laten van de aanschaf. Tot die slotsom komt Diana Uitdenbogerd in haar onderzoek aan Wageningen Universiteit waarop zij op 16 mei promoveert.

Huishoudens gebruiken 40 tot 60% van het totale energieverbruik in Nederland. De manier waarop huishoudens hun taken organiseren blijkt zowel het energiegebruik te beïnvloeden als de bereidheid om hun huishoudelijk gedrag te veranderen. Wanneer huishoudens over meer informatie over energiebesparing beschikken, zullen sommige geïnteresseerde huishoudens overstappen op energievriendelijker gedrag. Maar de meeste huishoudens letten vooral op de kosten en de moeite die veranderingen in hun dagelijkse huishoudelijke bezigheden met zich meebrengen. Daarom lukt het die huishoudens maar moeilijk om tot daadwerkelijk energievriendelijk gedrag te komen. Het beter afstemmen van werk, zorg voor kinderen en het doen van de huishoudelijke taken, kan een middel zijn om ruimte te scheppen voor meer energievriendelijk gedrag.

Lees het volledige persbericht.

Hoe personen individueel bij kunnen dragen zal uitdrukkelijk aan de orde komen op het Nationaal Sustainability Congres!

Klimaatverandering in De Balie: Ik ben energieverslaafd

Slechts één op de zes Nederlanders (17%) vindt dat burgers het voortouw moeten nemen in de strijd tegen klimaatverandering. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond, in opdracht van De Balie. Een verbazingwekkend lage uitkomst, voor wie bedenkt dat bijna driekwart van diezelfde Nederlanders ervan overtuigd is dat de mens oorzaak is van de opwarming van de aarde.


Het is precies déze discrepantie die op 1 mei centraal staat tijdens ‘Ik ben energieverslaafd’, een avond in de serie Klimaatverandering in De Balie. Uitgangspunt is de kloof die gaapt tussen ‘de burger’ en ‘de consument’. Er zijn momenteel meer reclames voor goedkope stroom dan voor groene stroom. De vleesindustrie draagt veel bij aan klimaatverandering en toch eten we graag zeven keer per week vlees. Het WK is mooier op een plasmascherm. En voor 150 euro vlieg je met twee personen naar Milaan en weer terug. Wel maatregelen eisen van de overheid en bedrijven, maar niet zelf de verantwoordelijkheid nemen, zo lijkt de overheersende gedachte te zijn.

Model consument, Olivier Slabbers (houdt van een warme douche, hunkert naar een goede entrecote en droomt van onbetaalbare sportwagens), gaat tijdens dit programma praten over zijn consumentengedrag, met als doel dat gedrag beter te begrijpen. Hoe lukt het hem om zijn knagende milieugeweten te sussen?
Voor meer informatie, klik hier.

Op het Nationaal Sustainability Congres zal ook nadrukkelijk ieders persoonlijke footprint aan de orde komen en wat daaraan gedaan kan worden.

Balkenende op duurzaamheidscongres: "Duurzaam moet je doen"

'Burgers, bedrijven en overheden zullen structureel duurzame keuzes moeten maken', vindt minister-president Balkenende. 'Dit kabinet heeft de ambitie om werkelijk het verschil te maken.' Minister-president Balkenende zei dit tijdens een toespraak vandaag bij KansRijk, een evenement voor duurzaamheid en innovatie georganiseerd door SenterNovem (overheid) in NBC te Nieuwegein. Veel inhoud kon Balkenende nog niet geven in zijn toespraak, het is ook nog binnen de "100-dagen" periode. Balkenende is ook gevraagd voor een speech en deelname aan het debat op het Nationaal Sustainability Congres. De opzet is dan om een "aandeelhoudersvergadering" van de BV Duurzaam Nederland te houden. Balkenende is gevraagd dan het kabinetsbeleid uiteen te zetten om te komen tot een duurzaam Nederland in 2020. Peter Bakker, CEO van TNT, zal dit doen namens het bedrijfsleven en Mirjam de Rijk (directeur Stichting Natuur en Milieu) is gevraagd dit te doen namens de NGO's.

Je vraagt je bij zo'n congres als vandaag (KansRijk) wel af waarom in dezelfde locatie en wederom met overheidsgeld (1,5 ton €) ruim een maand later weer een vergelijkbaar congres gehouden moet worden door MVO Nederland met veel overlap in onderwerpen (duurzaam inkopen, energie en klimaat, cradle to cradle). Vandaag was er ook opvallend veel bedrijfsleven te vinden op het congres.

TNT omarmt Nationaal Sustainability Congres



Peter Bakker, CEO van TNT, zal in het plenaire deel van het Nationaal Sustainability Congres een lezing geven en aan het debat deelnemen. TNT zal verder het congres sponsoren door te participeren in het thema "Duurzame werkgever - Duurzame werknemer". Werknemers hebben in hun privéleven met hun gezin ook een ecologische footprint. In het "Planet Me" programma van TNT wordt ook hier aandacht aan besteed.

Ruud Lubbers beveelt het Nationaal Sustainability Congres van harte aan



"Vorig jaar heb ik met genoegen gesproken op het Nationaal Sustainability Congres. Ik vond de interactie met het publiek aldaar zeer interessant. Duurzaamheid zal dit jaar moeten doorbreken en daar kunnen we allen aan bijdragen. Ik vind het in dit kader interessant dat het accent van de nieuwe editie van het congres dan ook meer op de actuele duurzaamheidsthema's gaat liggen. Het gaat nu om doen, innoveren en implementeren. Mooie woorden zijn er genoeg gesproken.
Het vernieuwde Nationaal Sustainability Congres kan hierin een grote rol spelen door alle betrokkenen bij elkaar te brengen, te inspireren en tot actie te laten overgaan."

Ruud Lubbers
Rotterdam, 18 april 2007

An Inconvenient Tooth: Food Is Major Contributor to Climate Change

Het blijkt uit onderzoek dat voedsel de grootste menselijke bijdrage genereert aan de klimaatverandering. In de VS is de cateraar Bon Appétit Management Company actief geworden om hier wat aan te doen:.

The nation's pioneer in "greening" food service, is launching a national campaign to reduce their own greenhouse gas emissions and help their guests do the same. With 400 cafés in corporations, universities and specialty venues nationwide—including Yahoo!, Oberlin College and the Seattle Art Museum—Bon Appétit will encourage chefs and diners to think about how their food choices could help ease the climate crisis.

"It is insane to sit down to lunch in Los Angeles and drink water that has traveled 5,000 miles from Fiji," said Helene York, director of the Bon Appétit Management Company Foundation, the program's organizer. "We are scrutinizing our own food habits to reduce our carbon footprint as a company, and we are helping our guests do the same on an individual level."

Tijdens het Nationaal Sustainability Congres zal uitdrukkelijk aan duurzame voeding en streekproducten aandacht worden geschonken. Er hebben zich al cateraars gemeld die hier een bijdrage aan willen leveren.

NS gaat de klimaatdoelstelling aan!


De Nederlandse Spoorwegen gaat als eerste grote Nederlandse onderneming zich zelf de EU klimaatdoelstelling opleggen voor een reductie van 20% in 2020, ongeacht het aantal reizigers. De NS wil onder meer energiezuinige treinen inzetten en de machinisten opleiden in het "nieuwe rijden".
ProRail wil pogen om van het nieuwe Utrecht CS een klimaatneutraal station te maken, toonaangevend voor Europa.

De NS is partner van het Nationaal Sustainability Congres voor het thema Mobiliteit.

Duurzaam de liefde bedrijven


Simon Rozendaal schrijft regelmatig een column op de weblog van het blad Elsevier. Regelmatig uit hij zich daarin als scepticus op het gebied van klimaatverandering en duurzaamheid. Zijn column van vandaag onder de titel "Sinds wanneer is oorlog niet duurzaam?" is echt het lezen waard en zal menigeen doen grinneken. Hij neemt hierin het te pas en te onpas gebruiken van het woord duurzaam op de hak: "Het wachten is op de eerste prostituees die beloven dat bij hen duurzaam de liefde kan worden bedreven. Misschien is duurzaam ook de redding voor Feyenoord? Winnen kunnen ze daar niet meer, maar wellicht kunnen ze duurzaam gaan voetballen. Vermoedelijk zullen straks in de eerste kinderprogramma’s ook duurzame helden optreden, een duurzame kabouter Plop bijvoorbeeld."

Klimaatverandering kost Nederland tientallen miljarden

Nederland zal de komende vijftien jaar tientallen miljarden moeten investeren om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Het kost alleen al zeker 26 miljard euro om het water in de rivieren meer ruimte te geven. Voor de constructie van klimaatbestendige gebouwen zal 23 miljard moeten worden uitgetrokken.

Dat heeft Ekko van Ierland, hoogleraar milieueconomie aan Wageningen Universiteit en Researchcentrum, becijferd. Van Ierland, die zich baseert op klimaatscenario's van het KNMI, zei dat vrijdag in Den Haag naar aanleiding van het IPCC-rapport dat in Brussel is verschenen.

The IPCC-report assesses the latest scientific, environmental and socio-economic literature on "Impacts, Adaptation and Vulnerability". It provides a comprehensive analysis of how climate change is affecting natural and human systems, what the impacts will be in the future and how far adaptation and mitigation can reduce these impacts. The report also contains chapters on specific systems, sectors and regions.

Premier Balkenende toont veel belangstelling voor Auto in de Toekomst



Premier Balkenende toonde op de gala-avond bij de opening van de Auto RAI veel belangstelling voor de Auto in de Toekomst. Na de onthulling van het prototype (samen met Mirjam de Rijk, directeur Stichting Natuur en Milieu) ging hij alles uitgebreid bekijken en liet hij zich voorlichten door de studenten die aan het project hebben meegewerkt. Er was enorm veel media-aandacht voor dit project. Het was te zien in nagenoeg alle TV-journaal en landelijke dagbladen.

Bekijk het filmpje:










Ook Victoria Koblenko nam even in de prototype van de auto plaats.



Job van de Berg die namens DHV het project heeft gemanaged is trots op het bereikte resultaat en de aandacht. Maar gaf hij aan: "Nu begint het pas, nu moet de stap gezet worden van prototype naar het daadwerkelijk aantreffen van deze auto op de weg".
Ongetwijfeld komen we de Auto in de Toekomst tegen op het Nationaal Sustainability Congres.

Goeroe Eckart Wintzen


Eckart Wintzen was spreker/debater in de vorige editie van Het Nationaal Sustainability Congres. In een interview geeft hij een weergave van zijn loopbaan. Over de nieuwe milieuminster Jacqueline Cramer zegt hij: "Iemand van daden, waanzinnig intelligent en haar duurzame hart zit op de goede plek. Ik heb haar tot 2002 meegemaakt in de Raad voor Verkeer en Waterstaat. Ze snapt het echt."
Lees hier het volledige interview.